avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 729 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatie persoana fizica sau juridica
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatie persoana fizica sau juridica

Buna ziua,
Locuiesc impreuna cu alti 18 propietari intr o zona rezidentiala. Fiecare propietar are cate o parcare privata. Exista inca un loc liber de parcare al 19 lea care apartine inca de dezvoltator si care doreste sa ne doneze acest loc tuturor celor 18 propietari care sa fie folosit de toti ca loc de intoarcere. Intrebarea este daca exista o modalitate de a ne putea dona acest loc de parcare prin Asociatia de Propietari(entitate juridica)? Iar in cazul in care donatia nu se poate face pe Asociatia de Propietari, daca se poate face pe persoana fizica? si care este modalitatea avand in vedere ca suntem 18 propietari? Trebuie sa mergem toti la notar in acelasi timp pentru a semna actul de donatie? Pentru inscrierea locului de parcare la primarie si plata taxelor cum se procedeaza, trebuie sa mergem toti? Si mai ales in cazul in care unul sau mai multi propietari vor sa-si vanda locuinta ce se intampla cu acest loc donat?

Multumesc anticipat pentru raspuns
Cel mai recent răspuns: Gabriel2018 , utilizator 12:38, 11 Februarie 2021
Parerea mea este ca pe termen lung este mai convenabila o vânzare către cei 18 proprietari, persoane fizice.
Nu stiti ce soarta va avea în perspectiva Asociatia de Proprietari.
De ce zic vânzare? Pentru ca, o donație facuta către o persoană fizică, este bunul propriu al persoanei respective.
De exemplu, proprietarul X (căsătorit) primește prin donatie cota indiviza de 1/18 din locul respectiv. În această situație, cota indiviza va fi bunul său propriu. Soția nu va avea niciun drept.
În cazul vânzării, cota respectivă va fi bun comun, chiar dacă doar unul din soti semnează contractul.
În mod normal ar trebui să fie toti prezenți la notar, însă din considerente practice, v-as recomanda ca 17 sa faca o procura celui de-al 18-lea, urmând ca la încheierea contractului să se prezinte doar proprietarul împuternicit și dezvoltatorul.
Fiecare dintre dvs va fi proprietar pe cota sa de 1/18, iar daca la un moment dat va decide să își vândă apartamentul, va înstrăina și cota indiviza din locul de parcare.
Asta fiind un alt avantaj al achiziției pe persoane fizice.
Bună ziua,
Procura de împuternicire trebuie făcută la notar? Dacă da, de toți 17 proprietari la același notar?
Mulțumesc anticipat
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Procura sau imputernicire inseamna acelasi lucru.
Da, de preferat la acelasi notar. Altfel inseamna sa faceti mai multe procuri pentru acelasi lucru, la notari diferiti.
Mulțumesc frumos pentru ajutor.
O zi bună

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Loc de parcare fara cota parte indiviza EUR/GBP EUR/GBP Buna ziua, Locuiesc intr-un complex rezidential construit in 2018. Complexul are o parcare subterana pe 2 nivele si una supraterana. Accesul la parcarea ... (vezi toată discuția)
Propietar la 17 ani femeie40 femeie40 buna ziua. am si eu o intrebare. am 40 ani sunt casatorita si am 2 baieti 17 si 3 ani jumate. as dori sa vand ce avem acum si partea mea sa o cedez copilului ... (vezi toată discuția)
Procura teren agricol zegetin zegetin Buna ziua.Bunica mea este proprietara unui parcele de 2100 mp,parcela care este insumata intr-un teren in care mai exista alte doua parcele.Terenul in cauza ... (vezi toată discuția)