avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1079 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... buna seara , daca am un copil , major si este student ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

buna seara , daca am un copil , major si este student la o universitate ...

buna seara , daca am un copil , major si este student la o universitate din Anglia iar pe perioada vacantei lucreaza 2 ore la o societate cu contract de munca partial mai primeste pensie alimentara ?
Cel mai recent răspuns: mventuria , utilizator 21:02, 16 Februarie 2021
Buna seara. Părinţii au obligaţia de a contribui la întreţinerea copilului lor devenit major, dacă se află în continuarea studiilor, până la terminarea acestora, însă nu mai târziu de împlinirea vârstei de 26 de ani. Atunci cand copilul major aflat în continuarea studiilor desfăşoară şi o activitate din care obţine venituri, are bursă ori bunuri obţinute cu orice alt titlu, in cazul in care solicita pensie de intretinere, sau este chemat in instanta pentru diminuarea pensiei de intretinere, instanţa de judecată ţine seama de această împrejurare când soluţionează cererea.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Art. 499 alin. (3) din Codul Civil, prevede ca parintii au obligatia de a-si intreţine copiii devenitii majori, daca se afla in continuarea studiilor, pana la terminarea acestora, dar fara a depasi varsta de 26 de ani.

Pensia de intretinere nu este datorata in situatia in care copilul major are venituri suficiente care sa ii permita sa se intretina singur ori in situatia prezentata de dvs. nu este indeplinita aceasta conditie.

In practica judiciara s-a aratat ca legea prezuma starea de nevoie a copilului major aflat in continuare studiilor, “incapacitatea de muncă fiind considerată că există nu numai atunci când se datorează unor cauze fiziologice, ci şi
când provine din cauze de ordin social, precum continuarea studiilor de către elevi şi studenţi”.
multumesc frumos

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Parintii sunt obligati sa isi intretina copii si pe perioada ... andreeabrd28 andreeabrd28 Parintii sunt obligati sa isi intretina copii si pe perioada studiilor de faculate in conditiile in care studiaza la frecventa redusa? Nu ma raportez doar la ... (vezi toată discuția)
Pensie intretinare copil major ALBERTO58 ALBERTO58 Buna seara! dupa varsta de 18 ani se mai primeste pensie de intretinere,daca copilul urmeaza o facultate privata? -dar daca urmeaza cursurile unei scoli ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara sistata irina2000 irina2000 Tatal a sistat pensia alimentara pentru copil si ii mai da doar 200 roni pe motiv ca a implinit 18 ani.Dar copilul este student la zi.Am sanse in instanta sa ... (vezi toată discuția)