avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 403 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contestare act donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contestare act donatie

Buna ziua.
Mama mea detine un teren agricol. Vanzarea lui este o procedura mai complicat si de durata (legea 175/2020 momentan este in asteptarea normelor metodologice) si a decis donarea terenului catre un nepot de-al ei (varul meu primar). Eu (unicul fiu) sunt de acord cu acest contract de donatie in sensul in care nu voi contesta actul.. Mama mai are 2 surori si un frate care ar dori ca terenul sa fie donat in proportii egale si catre ei.
Intrebarea este...daca mama doneaza tot terenul catre nepot, actul de donatie poate fi contestat de catre surorile sau fratele ei?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: dogbv77 , utilizator 11:28, 12 Februarie 2021

raluk0207 a scris:

Nu au nicio treaba cu donatia. Fratii si surorile mamei nu sunt mostenitori rezervatari.

Intr-adevar nu sunt. Doar parintii mamei (decedati, deci au iesit din calcul), eu (unicul fiu) si eventual copii mei (acum minori, dar pana devin majori, termenul de contestatie se poate prescrie).

In situatia in care eu, fiind de acord cu aceasta donatie (printr-o declaratie la notar), imi pierd calitatea de mostenitor rezervatar asupra terenului in cauza?
Apare situatia in care mama nu are mostenitori, iar fratii/surorile ei au dreptul de a participa la eventuala succesiune (doar asupra terenului in cauza) si de a contesta contractului de donatie ?

Repet: vanzarea catre nepot este complicata, iar nepotul pierde prioritatea.
Ultima modificare: Vineri, 12 Februarie 2021
dogbv77, utilizator
Nu aveti ce declaratie sa dati dvs acum. Cat timp mama traieste nu aveti niciun drept si nicio calitate. Mama nu are nevoie de acordul nimanui.
Nu inteleg ce anume e complicat...
De ce sa apara situatia in care mama sa nu aiba mostenitori? Ce treaba au fratii mamei cu donatiile facute in timpul vietii, din moment ce nu sunt mostenitori rezervatari si prin urmare nu pot cere reductiunea?
raluk0207, utilizator

raluk0207 a scris:

Nu aveti ce declaratie sa dati dvs acum. Cat timp mama traieste nu aveti niciun drept si nicio calitate. Mama nu are nevoie de acordul nimanui.
Nu inteleg ce anume e complicat...
De ce sa apara situatia in care mama sa nu aiba mostenitori? Ce treaba au fratii mamei cu donatiile facute in timpul vietii, din moment ce nu sunt mostenitori rezervatari si prin urmare nu pot cere reductiunea?

In regula...
Pana la urma puse toate cap la cap, le-am lamurit.

Doar eu, si doar dupa decesul mamei (si maxim 3 ani de la deces), pot contesta contractul de donatie.

Multumesc pentru toate raspunsurile.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
ati inteles gresit, nu inseamna ca daca sunteti de acord cu donatia, renuntati la mostenirea mamei.
iar unchii dvs , nu pot avea nicio pretentie la proprietatea mamei.

Doar eu, si doar dupa decesul mamei (si maxim 3 ani de la deces), pot contesta contractul de donatie.

corect
gi-jane2, moderator
Puteti cere reductiunea donatiei, doar daca aceasta este excesiva si va incalca rezerva succesorala.
Dvs sunteti pana la urma de acord cu decizia mamei sau nu? Ba doriti sa dati o declaratie ca sunteti de acord (desi nu are nicio valoare), ba va puneti problema "atacarii" donatiei in termen de 3 ani de la deces.
raluk0207, utilizator

Alte discuții în legătură

Buna ziua! donatie - ajutor! elryko elryko Buna ziua! As avea cateva intrebari daca ma poate ajuta cineva. Cineva doreste sa imi doneze un teren soti/sotie, nu au copi deloc, nici parinti, doar frati si ... (vezi toată discuția)
Testament george-lucian george-lucian Buna ziua,mama a primit de la bunicul prin testament autentic pamant la fel ca si toti fratii si surorile ei ,acum mama vrea sa ii faca act cumparare vanzare ... (vezi toată discuția)
Cine sunt mostenitorii Sophiam Sophiam Buna ziua! Matusa mea dupa mama are 84 ani. Nu are copii, este vaduva si rudele cele mai apropiate suntem noi, eu si fratele meu. Nu mai exista alte matusi ... (vezi toată discuția)