Buna ziua.Situatia este in felul urmaror:batran dificil s-a internat singur la azil privat,sotia nu mai traieste de aproximativ 10 ani.Vrea sa isi vanda apartamanetul detinut,nu s-a facut pana acum nici o succesiunea.Fiindca fiul sau nu este de acord cu vanzarea acestui apartament,in caz ca tatal batran si dificil doreste sa revina acasa de la azil,batranul a angajat un avocat prin care sa il convinga pe fiu sa se faca succesiunea,si a inceput cu amenintari ca daca fiul nu este de acord,acesta va fi responsabil de plata acestei succesiuni.Deci,legal ce se poate face?Poate fiul ignora aceste amenintari din partea avocatului,au fundament legal?Fiul este la casa lui,are viata lui si nu depinde financiar de tatal sau.Tocmai de aceea,atata timp cat tatal sau mai traieste nu doreste vinderea acestui apartament in caz ca tatal sau va reveni de la azil.Dupa moartea mamei sale,fiul a propus succesiunea fiind singurul sau copil,dar tatal lui a mentionat ca el face ce vrea cu casa lui si nu e de acord.Astfel ca,situatia e ciudata fiindca tatal se grabeste cu vanzarea apartamentului(fara a stii ce planuri are cu acei bani) iar fiul doreste ca atata timp cat tatal sau mai e in viata,apartamentul sa ramana al batranului.Problema e doar cu acele amenintari din partea avocatului,cu plata succesiunii daca fiul nu e de acord.
Dacă bătrânul apelează la instanță pentru dezbaterea succesiunii, vor suporta amândoi taxa de timbru care e cam mare. Fiecare va plăti pentru cota lui parte. Deci e mai ieftin sa dezbată succesiunea amiabil la notar.
Copilul poate cumpăra de la tatăl său cota lui parte, și poate deveni proprietar deplin al imobilului.
Exagerați cu termenul "amenințare". Avocatul nu-l amenință, ci-i pune în vedere o realitate, ca îl va costa bani mulți dacă se ajunge cu succesiunea în instanță.
Va multumesc mult pentru raspuns.Din pacate nu am exagerat,tonul a fost mai mult decat autoritar si agresiv,indicand chiar ca s-a interesat de adresa si locuinta fiului si ca e obligat sa vina la adresa si ora indicata de dansul,la notar.Banuiesc ca un avocat putea trimite acasa o instiintare,unde sa scrie negru pe alb ce se doreste,unde si cand,si nu sa dea 5-6 apeluri unul dupa altul.
Multumesc mult oricum pentru clarificari!Probabil ca se va alege atunci varianta notarului.Banuiesc ca si fiul va trebui reprezentat de cineva,avand in vedere ca nu stie exact ce semneaza si ce inseamna fiecare act.
Are dreptul și fiul la reprezentare juridică la notar. Poate angaja un avocat să-l însoțească la notar, și care să citească actele înainte de a fi semnate.
Dezbaterea mostenirii
kip_as
buna am un vecin in scara are 80 ani care doreste sa imi lase mie apartamentul lui ,(partea lui de apartament) sotia lui este moarta ,are un singur copil care ... (vezi toată discuția)