avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 345 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort de comun acord, copil minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort de comun acord, copil minor

Sunt casatorita de aproape trei ani, dar impreuna cu sotul meu am decis ca aceasta casnicie nu mai e viabila. Avem un copil minor, care nici macar nu locuieste cu noi, in mare parte in acesti trei ani am stat separati, eu fiind cu copilul la parintii mei. Avand in vedere faptul ca nu avem o proprietate comuna, imi puteti spune, va rog, de ce acte ar fi nevoie pt a inainta procedura de divort si cum se vor desfasura lucrurile in continuare? Mentionez ca sotul meu nu are nimic impotriva ca eu sa am custodia copilului, nici sa plateasca pensie alimentara. Va fi un divort pasnic, sper. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 11:41, 4 Ianuarie 2010
Buna ziua. Fiind dat faptul ca exista un copil minor, nu puteti divorta prin comun acord insa, puteti folosi calea unui divort bazat pe culpa comuna. Lucrurile vor fi simple, in special pentru ca sotul dvs. nu are pretentii de genul increwdinarii minorului , nu aveti bunuri de partajat si ambii sunteti de acord.
Va trebui efectuata totusi o ancheta sociala de catre Autoritatea tutelara , pentru a se vedea daca este in interesul copilului sa locuiasca cu dvs., daca prezentati garantiile morale si materiale necesare cresterii si dezvoltarii lui.
Veti depune cererea de divort( gasiti un model si pe net) , la judecatoria din raza domiciliului dvs. comun. Veti prezenta o copie dupa certificatul de casatorie, chitanta de plataa taxei de timbru, certificatul de nastere al copilului.
Va multumesc mult, imi sunteti de mare ajutor. Acum vad de unde ar trebui sa incep.
Intrucat este un copil minor rezultat din casatorie,divortul nu se va putea solutiona prin acordul partilor.
Formulati actiune de divort,prin care solicitati desfacerea casatoriei din culpa comuna si incredintarea minorului spre crestere si educare,inclusiv obligarea paratului la plata unei pensiide intretinere pentru minor.
Sotul se prezinta la primul termen isi manifesta acordul,de care ia act instanta,cu privire la acordul sau pentru incredintarea minorului catre dvs.si cu privire la pensia de intretinere(unde chiar poate oferi o suma anume,eventual ,chiar peste cuantumul de 1/4 din veniturile pe care le realizeaza)
Urmeaza sa audiati 1-2 martori ,sa prezentati adeverinta cu veniturile realizate de sot in ultimele 6 luni,si sa se efectueze ancheta sociala care se va pronunta asupra conditiilor de crestere si educare pe care le oferiti minorului.
instanta competenta pt. a pronunta divortul este judecatoria in a carei raza teritoriala sotii au avut ultimul domiciliu comun . daca nu au avut domiciliu comun instanta competenta este judecatoria de la domiciliul paratului .
dva. va trebui sa promovati actiunea de divort din culpa sotului sau din culpa comuna . solicitati si incredintarea minorului .
probe: testimoniala , inscrisuri .
martor poate fi orice ruda pana la gradul al III-lea inclusiv, cu exceptia descendentilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort rapid catalina1276 catalina1276 Pot sa ma adresez instantei de judecatorie din orasul unde lucrez (care este diferita de cea de domiciliu)? Pot divorta si fara avocat? Ar putea fi in divort ... (vezi toată discuția)
Ce sa fac? ce sanse am? ana500 ana500 Buna ziua. Ma numesc Ana si as avea si eu nevoie de niste sfaturi. Sunt casatorita de 5 ani si jumatate si avem un baietel de 3 ani jumatate. De ceva vreme ... (vezi toată discuția)
Divort de un cetatean strain yozefina yozefina Buna ziua, Am si eu un sir de intrebari...daca se poate sa ma lumineze cineva: Sunt maritata de 7 ani cu un cetatean grec. De doi ani a parasit domiciliul ... (vezi toată discuția)