avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 335 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bună seara ! Ce pot face pentru a schimba notarul, la ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bună seara ! Ce pot face pentru a schimba notarul, la care a ...

Bună seara !
Ce pot face pentru a schimba notarul, la care a fost repartizat dosarul de succesiune, după moartea tatălui meu ?
Mulțumesc !
Cel mai recent răspuns: Emilika40 , utilizator 20:30, 18 Februarie 2021
De acord cu dvs, dar ce am scris mai sus nu contrazice in nici un fel prevederile codului deontologic pe care le citati.
Notarul nu a initiat nici un dosar succesoral. Cauza a fost inregistrata la biroul notarial, automat formandu-se si dosar succesoral, la sesizarea primariei:
Articolul 103 din Legea 36/1995, al 1:
(1) Procedura succesorală notarială se deschide la cererea oricărei persoane interesate, precum și a secretarului consiliului local al localității în raza căreia se aflau bunurile defunctului la data deschiderii moștenirii.

iar Regulamentul de aplicare a legii 36/1995 prevede ca
Articolul 234
(1) La cererea moștenitorilor sau a altor persoane interesate, notarul public deschide procedura succesorală notarială, instrumentează și soluționează cauza succesorală și eliberează certificatul de moștenitor.
...
Articolul 243
(1) În aplicarea art. 102 din lege, secretarii consiliilor locale transmit sesizările pentru deschiderea procedurii succesorale Camerei care ține registrul de evidență a procedurilor succesorale, care le înscrie în acest registru.
(2) Modul de repartizare a cauzelor succesorale transmise potrivit alin. (1) se stabilește de către președintele Camerei, astfel încât acestea să fie repartizate în mod echitabil fiecăruia dintre notarii publici competenți.

Deci, fiind sesizata camera notarilor de catre secretarul consiliului local, aceasta a procedat la repartizarea dosarului catre un notar public care, la randul sau, a inregistrat cauza si a format un dosar pe care l-a pus pe rol. Daca mostenitorii doresc transferul dosarului succesoral, au tot dreptul sa solicite asta, in conformitate cu dispozitiile in vigoare.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
În opinia mea, secretarul consiliului local nu face parte din categoria persoanelor interesate enumerate aici:
Articolul 234
(1) La cererea moștenitorilor sau a altor persoane interesate, notarul public deschide procedura succesorală notarială, instrumentează și soluționează cauza succesorală și eliberează certificatul de moștenitor.

El doar sesizează că s-a deschis o succesiune (că a decedat cineva):

Art. 5. – (1) Pentru înregistrarea unei cauze succesorale în evidenţele succesorale, Camera Notarilor Publici București va putea fi sesizată, după cum urmează:
a) de secretarul consiliului local prin transmiterea sesizării pentru deschiderea procedurii succesorale;


De ce s-ar numi capitolul 2 Eliberarea certificatului ce atestă neînceperea procedurii succesorale la alt birou notarial sau, după caz, a adeverinţei ce atestă începerea procedurii succesorale la alt birou notarial
dacă procedura propriu-zisă, cea de dezbatere, care e următoarea după deschidere, ar fi fost începută după sesizarea că s-a deschis?

Uitați ce scrie mai departe în cap. 2 din regulament:

Art. 6. – (1) Dacă succesibilul, creditorul sau altă persoană interesată se adresează unui birou notarial pentru dezbaterea succesiunii, notarul public transmite prin e-mail cererea tip (Anexa nr. 1) la care se ataşează certificatul de deces, către compartimentul de evidenţă a procedurilor succesorale din cadrul Camerei, în scopul verificării în baza de date.
..........

Art. 7. – După primirea cererii persoanei interesate, operatorul serviciului de evidenţă a procedurilor succesorale efectuează verificări în baza de date privind perioada cuprinsă între data decesului şi data primirii cererii.

Art. 8. – În situaţia în care în urma verificărilor efectuate, se constată că dezbaterea succesiunii nu a fost înregistrată pe rolul niciunui birou notarial, operatorul va proceda la înregistrarea cauzei succesorale la biroul notarial solicitant.

Eu de aici înțeleg că se verifică dacă vreunul dintre succesibili s-a adresat deja altui birou notarial.

Și dacă aveți timp, uitați-vă ce scrie la cap. V - Eliberarea certificatului de transfer a dosarului succesoral. O să vedeți că se face referire la transferurile de dosare la care s-a lucrat sau chiar sunt finalizate.
[ link extern ]

Nu exclud că, având deja o opinie formată citesc în cheia ei, iar dvs. citind aceleași lucruri, o să găsiți argumente în favoarea opiniei dvs. :)
Dacă nu apare un notar în discuție, poate ne spune utilizatorul ce i s-a zis dacă a mers direct la alt notar decât cel la care a fost repartizat.
Dvs citati din regulamentul CNP Bucuresti. Daca defunctul a avut ultimul domiciliu altundeva acel regulament nu se aplica.
Reiterez (se pare ca e nevoie) faptul ca nu am spus niciodata ca dosarul nu se poate transfera. El poate fi transferat, cu urmarirea anumitor proceduri, indiferent de stadiul in care se afla (inregistrat, inregistrat si suspendat, pe rol si in lucru sau suspendat)..
Ce incerc sa spun (si dvs va faceti ca nu intelegeti, trecand cu vederea art 103 din Legea 36/1995 pe care l-am citat mai sus si care atesta in mod clar posibilitatea deschiderii procedurii succesorale la cererea secretarului consiliului local) este ca dosarul a fost inregistrat in mod valabil, si nu la cererea mostenitorilor. Fiind inregistrat, el trebuie transferat, si nu inregistrat pur si simplu la un alt birou notarial, deci userul nu poate "merge la orice alt notar din zona" pentru ca acel "alt notar", in primul rand va verifica daca mostenirea nu este inregistrata la un alt birou notarial si va primi raspuns de la Camera ca succesiunea a fost inregistrata deja la primul birou notarial, urmand a proceda, daca doreste, la transferul dosarului succesoral.
Reiterez (se pare ca e nevoie) faptul ca nu am spus niciodata ca dosarul nu se poate transfera.

Nu e nevoie să reiterați. Știu că n-ați zis asta, ci dimpotrivă.
Îmi pare rău că nu s-a înțeles ce am vrut să spun eu.

O seară plăcută vă doresc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune amcristi amcristi Vreau sa fac succesiunea dupa decesul tatalui meu.am vorbit cu un notar care imi este si ruda dar intre timp am primit o instiintare ca trebuie sa merg la alt ... (vezi toată discuția)
Notar succesiune mariusbutusina mariusbutusina Buna ziua, Sotia mea a fost la un notar pentru a demara procedurile de succesiune dupa tatal decedat in 2009. In urma demararii procedurilor, notarul i-a spus ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune. ma judec cu mortul ? fldan fldan Stapanesc netulburat un teren in Bucuresti de peste 37 ani si vreau sa dobandesc proprietatea prin uzucapiune dar nu stiu pe cine sa chem in judecata deoarece ... (vezi toată discuția)