avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 163 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Datoriile prescrise trebuie platite??? ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Datoriile prescrise trebuie platite??? Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu o informatie: In anul 2019, ...

Buna ziua!
Va rog sa ma ajutati cu o informatie: In anul 2019, in luna mai am primit de la primarie o scrisoare in care mi se cerea sa restitui ajutorul de caldura primit in anul 2013-2014 + dobanda acumulata. Initial nu le-am raspuns gandindu-ma ca nu mai au baza legala deoarece termenul de prescriptie era depasit, iar decizia era facuta in anul 2018 si au gresit trimitand-o dupa 1 an. Cu toate astea le-am raspuns dupa 2 luni, insa mi-au spus ca a trecut termenul legal de contestatie, iar legea 207/2015 nu o luau in seama. Mi-au bagat datoria la spit si am fost obligata sa o platesc pentru ca aveam nevoie de fiscal. Totodata o parte a datoriei (era impartita in 2) s-a dus la anaf (nu am stiut - nu am descifrat acest lucru cand am primit scrisoarea lor) care acum mi-a trimis scrisoare cum ca am sa le platesc dobanda pana la sfarsitul lui 2020. Am fost sa intreb despre ce e vb pentru ca nu scrie la ce e dobanda si am aflat ca e pentru acel ajutor de caldura.
Mentionez ca scrisoarea de la ANAF este o decizie, nu titlu executoriu.

1.Ce as putea face eu acum ca sa nu platesc si sa imi stearga datoria?
2. Daca nu am raspuns in 2019 in termenul legal inseamna ca am acceptat datoria? Eram obligata sa le raspund, sau nici nu trebuia sa primesc scrisoarea?
Cu alte cuvinte nu vreau sa platesc si nici sa apar cu datorie la anaf (pentru ca mai devreme sau mai tarziu ori ma executa ori trebuie sa o platesc cand voi avea nevoie de vreun document).
Ultima modificare: Joi, 18 Februarie 2021
calin_paula, utilizator
Cel mai recent răspuns: calin_paula , utilizator 16:07, 18 Februarie 2021
Termenul de prescriptie la stat e de 5 ani incepand cu luna ianuarie a anului urmator. Deci 2019 era in termen oricum.
E mai dificil cu primariile, anaf-ul, apartinand statului. E asa mare datoria? Parca ajutoarele de caldura sunt niste sume mici. Apare intrebarea: cum de ati primit ajutor de caldura in primul rand? Daca vi s-a cerut restituirea, suna de parca l-ati obtinut intr-un mod fraudulos. Daca e pe drept, de ce trebuie restituit?
in mai 2019 erau in afara perioadei, 2013 si 2014 ies din perioada in 1ian 2018 si 2019. Se pare ca banii pe care ii strangeam pentru nastere in contul bancar au fost cu problema. La acel moment nu stiam ca nu trebuie sa am bani in banca, trebuia sa ma incadrez la venituri. Nu ma deranjeaza sa restitui ajutorul de cladura, ma deranjeaza ca au pus dobanzi in tot acesti ani, care depasesc ajutorul propriu zis. Daca ar fi spus ca am termen x zile sa restitui ajutorul, chiar daca a fost cerut prea tarziu il plateam imediat. Dar parca au asteptat intentionat cat mai mult timp ca sa se stranga dobanda. Pe langa asta, nu sunt persoane angajate sa verifice aceste lucururi in timp util?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anaf contributie restanta din 2013? Daniela6799 Daniela6799 Buna ziua. Am primit azi in posta o \"DECIZIE DE IMPUNERE ANUALA\" ? 630 In aceasta decizie scrie anul 2013, si ca as avea de plata suma de 4180 LEI Nu stiu ... (vezi toată discuția)
Timbru de mediu Muresan_mariana77@yahoo.com Muresan_mariana77@yahoo.com De ce nu mi se achită timbru de mediu achitat în ianuarie 2014 am decizie civilă definitivă și executorie din aprilie 2017 si cerere ANAF octombrie 2017 ... (vezi toată discuția)
Prescriere datorie la stat joica joica Am primit o decizie de la primarie prin care sunt instiintata ca trebuie sa returnez statului o anumita suma reprezentand prejudiciu generat de ajutorul de ... (vezi toată discuția)