avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1913 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vă rog mă ajutaţi cu câteva sfaturi în domeniu.E ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vă rog mă ajutaţi cu câteva sfaturi în domeniu.E vorba despre ...

Vă rog mă ajutaţi cu câteva sfaturi în domeniu.E vorba despre 3 moştenitori(unul dintre ei e mama mea) care au certificat de moştenitor de vreo 3 ani pentru bunurile care au aparţinut părinţilor.Bunile sunt în proprietate în indiviziune întrucât până în prezent nu s-a făcut partaj.
Recent unul din moştenitori - mama mea-a aflat de la primăria locului situării bunurilor unde îşi plăteşte cota parte de impozit asupra bunurilor moştenite că, 2 dintre bunurile din certificatul de moştenitor au alţi proprietari, în consecinţă mama deşi e proprietar în indiviziune, nu a participat la acea vânzare, aceasta făcându-se fără ştirea ei.
Moştenitorul care nu a participat la vânzarea unor bunuri din certificat de moştenitor a cărui titular este a cerut date suplimentare de la primăria locului situării bunurilor pentru a afla data vânzării, cine sunt vânzătorul şi cumpărătorul, notarul la care s-a făcut o astfel de vânzare şi preţul vânzării.
După ce se va primi răspunsul de la primărie ce e de făcut?
Pot să-i solicit parchetului să o sprijine pentru a primi cota parte de 1/3 din vânzarea care s-a făcut fără ştirea ei?

Aştept răspuns.
Mulţumesc.
Cel mai recent răspuns: Stirbat , utilizator 12:56, 19 Februarie 2021
Dacă ceilalți moștenitori și au vândut doar cotele lor ideale din bunurile aflate înstrăinate, aflate în indiviziune, atunci vânzarea este legală.
Dacă, însă, ei au vândut și cota parte ideală ce revenea mamei dvs, atunci vânzarea poate fi anulată în instanță, la cererea mamei.
MUlţumesc pentru răspuns.M-am uitat pe net pe practică judiciară în domeniu şi conform opiniei majoritare nu ar fi anulabilă vânzarea întregului bun de către moştenitorii care nu sunt proprietari pe tot bunul, ci o astfel de vânzare e supusă unei condiţii rezolutorii care ţine de rezultatul partajului.Numai că mama nu va face prea curând vreun partaj căci e vorba de mai multe bunuri şi e costisitor.
Revin cu întrebarea:După ce se va primi răspunsul de la primărie ce e de făcut?
Pot să-i solicit parchetului(cu sorţi de izbândă) să o sprijine pentru a primi cota parte de 1/3 din vânzarea care s-a făcut fără ştirea ei?
Parchetul nu se ocupa cu mosteniri. Indicat este sa faceti partajul pentru a evita asemenea situatii. Orice alte demersuri implica la randul lor cheltuieli.
Mulţumesc pentru opinie. Asta ştiu că trebuie făcut partaj, dar este costisitor,-sunt mai multe terenuri., trebuie evaluare, etc.Parchetul se ocupă şi cu moşteniri dacă e vorba despre fraudă, vânzare frauduloasă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare cumparare rddox rddox Exista un text de lege care interzice vanzarea unei cote parte dintr-un imobil aflat in proprietatea a 3 persoane ( frati) , inainte de a initia un proces de ... (vezi toată discuția)
Dezbatere succesorala paulyno paulyno Buna ziua. As avea nevoie de unele lămuriri in următoarea speta: 1. Exista un teren după care s a facut dezbaterea moștenirii . Pe certificatul in ... (vezi toată discuția)
Executarea bunurilor in indiviziune ion minca ion minca Am un imprumut legalizat la notar al carui termen a expirat si persona respectiva nu are banii pentru achitarea imprumutului iar bunurile pe care le poseda ... (vezi toată discuția)