avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 124 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Bună seara, Mă confrunt cu următoarea situație: am ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Bună seara, Mă confrunt cu următoarea situație: am contract ...

Bună seara,
Mă confrunt cu următoarea situație: am contract de muncă cu program 8.00-17.00, de luni până vineri cu o oră pauză de masă, nespecificata, oră ce înseamnă cam max. 30 minute.. Lucrez o sâmbătă pe lună, înainte de data de 25, de la 8.00-16.00., in contract specificandu-se un spor de 5%, neplătit.. Ieri, semnez condica pentru anul trecut (aug.-dec. 2020) cu program de la 9.00-17.00 fără sâmbătă, care nu este plătită oricum. Surpriza mea a fost azi, când la 17.15 plec și mi se spune că nu fac programul de 9 ore, pentru că dimineața am băut cafea 30 minute. E adevărat că beau cafea, dar printre hârtii. De unde știa? De pe camere! Am colege care vin și la 8.40 și normal că pleacă la 17.40, de aici impresia că eu plec prima. Ce pot face? Dar legat de camerele video care au și înregistrare audio? Știu că nu au dreptul să înregistreze audio, și totuși o fac, fără să ne aducă la cunoștință, dar la o discuție cu altă colegă, a spus că aduce înregistrarea. Noi stăm mereu peste program, sâmbăta o "facem cadou", pe 25, fiind firmă de contabilitate, am plecat și la ora 21.30 fără libere sau plată.
Îmi puteți spune cum să procedez astfel încât să fie totul legal? Ce ar trebui să fac și cui să mă adresez pentru camere? Ce risc dacă respect strict ce am semnat, respectiv 9.00-17.00, fără sâmbătă?
Vă mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:12, 19 Februarie 2021
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.


2. Referitor la camerele de supraveghere, puteti sesiza ANSPDCP - Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal
[ link extern ]
Mulțumesc pentru răspuns!
Aș dori și să știu sigur dacă este legala înregistrarea noastră, audio și video, cea video știu de la colege că este strict pentru monitoare.
Ce risc dacă nu mă prezint sâmbăta?
Zi cu spor!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Vedeti acest articol
[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ore suplimentare neplatite si nerecuperate BOBILIKY BOBILIKY Buna ziua, Lucrez la o firma de distributie cu CM norma intreaga programul fiind 8.00-17.00,dar in acest interval se fac 4 tururi de distribuire a marfurilor ... (vezi toată discuția)
Ore suplimentare kaleda kaleda Buna ziua. Sunt in urmatoarea situatie : sunt angajat impreuna cu o alta persona pe un post de asistent. programul de lucru este 8-17 si 13-22 in dua schimburi ... (vezi toată discuția)
Program de munca legal/ilegal HostyB HostyB Buna ziua, Sunt instructor de educatie la un liceu pentru copii cu deficiente. De cand m-am angajat mi s-a comunicat ca am dreptul la o singura zi libera pe ... (vezi toată discuția)