Contractul individual de munca (peste 2 ani vechime) este incetat conform art.55 lit.b din C.M. din data de 19.02.2009. Se mai poate beneficia de indemnizatia pentru somaj si cum? Sau trebuie un nou contract de munca? Cu durata nedeterminata? Sau se poate si cu durata determinata?
Mai am o intrebare:
Se poate beneficia de indemnizatie de somaj in urma incheierii unui contract de asigurare pentru somaj pe o luna (15 ian-15 feb.2010) si se fac 13 luni in ultimele 24 luni?
Puteti incheia contract de asigurare doar daca va regasiti la una din urmatoarele categorii prevazute in L 76/2002:
Art. 20. - Se pot asigura în sistemul asigurărilor pentru şomaj, în condiţiile prezentei legi, următoarele persoane:
a) asociat unic, asociaţi;
b) administratori care au încheiat contracte potrivit legii;
c) persoane autorizate să desfăşoare activităţi independente;
d) membri ai asociaţiei familiale;
e) cetăţeni români care lucrează în străinătate, conform legii;
f) alte persoane care realizează venituri din activităţi desfăşurate potrivit legii şi care nu se regăsesc în una dintre situaţiile prevăzute la lit. a)-e).
Am sunat la AJOFM Ialomita-Agenţia Urziceni şi mi-a răspuns următoarele :
1. Nu pot încheia contract de asigurare pentru şomaj pe o lună de zile după care să beneficiez de indemnizaţie de şomaj;
2. Chiar dacă închei contract de asigurare pentru şomaj, nici după un an nu beneficiez de indemnizaţie de şomaj.