avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 768 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Speta mita: unde si cum pot face expertiza email ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Speta mita: unde si cum pot face expertiza email pentru stabilirea datei la care a fost trimis?

Cum se poate face expertiza tehnica care sa stabileasca data la care a fost trimis , si nu data la care a fost primit, un mesaj email?

Am urmatoarea speta:
La data de 24 Decembrie 2020 , ora 23:30, am fost oprit de un echipaj de politie rutiera in Timisoara, in urma verificarilor au constatat ca permisul figureaza suspendat in baza de date. Eu stiam ca suspendarea expirase la data de 15 Mai 2020, si am dedus ca nu fusese operata in baza de date. Nu aveam nici declaratie pe proprie raspundere pentru circulatia pe timpul noptii. Nu aveam permisul la mine, evident

Domnul agent mi-a spus ca imi da amenta pentru lipsa documente, si ca imi va face dosar penal. Apoi a renuntat la tonul formal si a abordat un ton prietenesc, dand de inteles ca doreste spaga, nu mi-a dat nici amenda, ci doar averisment si nu mi-a facut dosar penal.

Dupa ce am primit avertismentul in loc de amenda, in loc sa dau spaga, am spus ca nu am bani la mine si in deoarece lucrurile se inamplau prea repede ca domnul politist sa reactioneze la afirmatia mea ca nu am bani, am fost lasat sa plec, dupa ce am facut schimb de numere de telefon.

In 30 minute m-a sunat domnul politist chemandu-ma la sediu sa imi faca dosar penal, era vizibil suparat ca nu primise spaga. Ca evit situatia, i-am trimis suma de 500 lei prin aplicatia revolut, pe telefon, intentionand sa fac denunt la DGA prin care sa arat faptul ca am fost constrans sa dau mita.

Dupa ce am platit suma de 500 lei prin revolut, m-am oprit pe dreapta si pentru ca aveam laptopul la mine, am cautat pe net dupa 'model denunt dga' si am gasit un model, pe care l-am copiat catre editorul de text wordpad, si am completat cu datele mele si ale agentului, din amenda, specificand imprejurarile evenimentului

A durat o ora pana am redactat documentul, apoi l-am trimis pe email catre adresele dga de la bucuresti si de la timisoara .

A treia zi am fost contactat de catre un domn procuror de la DGA timisoara, si invitat in calitate de martor, la DGA. Am spus ca o sa merg si am propus sa stabilim data dupa 5 ianuarie, fiind sarbatorile.

Cand am mers la DGA timisoara, mi s-a adus la cunostinta ca mi se schimba calitatea din martor in invinuit.

Domnul agent, a depus si el denunt la DGA pe 24 decembrie 2020, in cursul zilei, sfatuind fiind de colegii apropiati, cand le-a spus acestora ca a primit banii prin revolut

Din nefericire pentru mine, datorita lipsurilor si suprasolicitarii tehnice ale serverlor, sau din alte motive necunoscute, emailul trimis de mine a fost primit abia pe data de 23 Ianuarie 2021 de catre dga bucuresti si dga timisoara.
Au facut referat pe data de 9 Februarie despre denuntul meu, cum ca ar fi facut pe 23 Ianuarie 2021, desi data la care am trimis emailul a fost pe 24 Decembrie 2020, ora 2:30

Fiecare fisier are o data de creare, o data de modificare si o data a ultimei accesari, si fisierul atasat emailulul are data ultimei accesari 24 decembrie.

Acum, desi atat eu cat si domnul agent am fost vinovati de dare si respectiv luare de mita, prin rechizitoriul procurorului, deoarece domnul agent ar fi depus denuntul inaintea mea, el a primit clasare iar eu am fost trimis in judecata

Intrebarea este: cum si unde pot sa solicit efectuarea unei expertize legate de emailul pe care l-am trimis la dna cu denuntul facut?

Daca reusesc sa demonstrez ca am facut denuntul primul, sper sa beneficiez de art 290 alineatul 3) (3) Mituitorul nu se pedepsește dacă denunță fapta mai înainte ca organul de urmărire penală să fi fost sesizat cu privire la aceasta.

Conteaza faptul ca am trimis denuntul primul prin email, dovedit prin data trimiterii emailului, dar nu a fost primit decat dupa ce dga a primit denuntul de la politist?

Ps. Am avocat, dar doresc sa primesc ajutor si aici, si sunt dispus sa achit onorariul la inca un avocat, daca are o solutie practica si s-a mai lovit de aceasta problema

Ps. am dat mita prin revolut tocmai pentru ca sa fac denunt si sa pot dovedi plata mitei.
N-as fi dat mita daca nu as fi fost constrans de catre politist
In rechizitoriu e apreciat in mod eronat ca politistul nu a cerut mita si nu s-a asteptat, ar fi venit ca o surpriza pentru el, desi e clar ca mi-a facut favor prin faptul ca nu mi-a dat amenda ci doar avertisment in ciuda unui numar mare de nereguli pe care le aveam, si ca m-a sunat la 30 minute dupa ce m-a lasat sa plec chemandu-ma la sediul politiei
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Februarie 2021
alexmari, utilizator
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 17:41, 27 Februarie 2021
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca aveti avocat, acesta trebuia sa ceara procurorului sa dispuna efectuarea unei expertize tehnice judiciare, in timpul cercetarii penale.
Puteti cere efectuarea expertizei si cand dosarul ajunge la instanta de judecata si dosarul este pe rol.
In laptopul dvs. ar trebui sa se regaseasca data trimiterii e.mail catre dga.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Parte civila in proces penal, recuperare spaga ion73_09 ion73_09 Buna ziua Am rugamintea sa imi dea si mie cineva un sfat! Am avut un contract cu o primarie si dupa semnarea lui am inceput lucrarile si evident platile ... (vezi toată discuția)
Citatie dga in calitate de martor BogdanH BogdanH Buna dimineata, Astazi am primit o citatie de la DGA ca trebuie sa ma prezint ca martor intr-un dosar penal (sunt aduse in discutie art. 289-290 din codul ... (vezi toată discuția)
Politistul a cerut o suma de bani pentru a nu deschide dosarul penal gameover94 gameover94 eram astazi in bershka si am vazut o geaca care mi-a placut, dar pentru care nu aveam bani. Am taiat chestia care bipaia si am luat-o pe mine, insa s-au prins. ... (vezi toată discuția)