Un consilier juridic poate sau nu sa incheie conventie civila cu o societate comerciala pentru a-i acorda acesteia consultanta juridica?Am auzit diverse opinii, pro si contra si m-ar interesa si opinia Dvs argumentata! Multumesc mult!
Adica vorbiti de contract individual de munca incheiat pe perioada determinata si nu de contract de prestari servicii? Iertati-ma ca insist, dar vreau sa inteleg exact!
Conform legii 514/2003, consilierul juridic poate presta activitatile profesionale in temeiul unui contract individual de munca, singurele variante fiind contractul individual de munca cu norma partiala sau intreaga, pe o perioada determinata sau nedeterminata. ITM are atributii de inregistrare exclusiv a contractelor de munca, se face o confuzie, ITM-ul nu inregistreaza de multi ani decat contractele de munca, iar conventiile de servicii se inregistreaza exclusiv la Administratia financiara in vederea impozitarii. Orice prestare a activitatii in baza unui alt contract decat cel de munca este in afara legii si se sanctioneaza conform Legii 514/2003.
Un consilier juridic nu isi poate exercita profesia in temeiul contractului de mandat, ci doar in temeiul contractului de munca, potrivit prevederilor imperative ale Legii 514/2003. In temeiul contractului de mandat, una dintre parti poate imputernici un tert sa efectueze formalitati in numele sau si sa fie reprezentata. Dreptul de reprezentare acordat nu da niciun drept de reprezentare in calitate de consilier juridic, astfel incat mandatarul nu are dreptul de a da consultanta juridica, de a sustine o cauza, de a pune concluzii pe fond precum si orice alte activitati de exercitare a profesiei. In cazul in care un consilier juridic ar incerca sa reprezinte o parte in proces si sa isi exercite profesia de consilier juridic in temeiul contractului de mandat, s-ar afla in aceeasi situatie de exercitare a profesiei cu incalcarea Legii 514/2003 ca si consilierul juridic care ar incerca sa isi exercite profesia in temeiul unei conventii civile de prestari servicii. Consilierul juridic poate reprezenta doar persoane juridice si nu persoane fizice, potrivit legii.
In concluzie: 1. un consilier juridic nu poate incheia cu o persoana fizica un contract de mandat in care si-ar exercita profesia deoarece legea 514/2003 nu permite acest lucru; 2. un consilier juridic nu poate incheia cu o persoana juridica un contract de mandat in care si-ar exercita profesia deoarece conform legii 514/2003, in relatia cu o persoana juridica, consilierul juridic isi poate exercita profesia doar in temeiul unui contract de munca; 3. Un contract de mandat incheiat cu o persoana care este consilier juridic nu poate fi incheiat pentru exercitarea profesiei si nici pentru reprezentare juridica. Mai mult, in cazul in care este incheiat cu un consilier juridic, un astfel de contract ar putea fi interpretat ca o exercitare disimulata a profesiei de consilier juridic cu incalcarea Legii 514/2003.