avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 841 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum sa protejez casa mea daca vecinul demoleaza.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum sa protejez casa mea daca vecinul demoleaza.

Buna ziua,
Locuiesc in Bucuresti intr-o zona de case. Vecinul meu din dreapta si vecinul vecinului meu au vandut catre un dezvoltator care intentioneaza sa construiasca un bloc de 5+1 retras pe acel teren.
Eu am casa lipita pe calcan cu a vecinului meu din dreapta. Dezvoltatorul va demola constructiile vechi ale vecinului pentru a construi si va exista pericolul ca sa imi fie avariata casa in timpul procesului de demolare. In plus, vor urma dezavantaje pentru mine, zgomot,si discomfort, vibratii de la picakhamerele pe care le va folosi sa sparga pavajul si fundatiile vecinului, intimitatea mea sa va duce pe apa sambetei. Casa in care locuiesc este veche, din caramida, dar a fost construita in anii '50. Am consolidat-o partial, dar de la vibratii, excavari pentru fundatii, etc, exista pericolul de a fi avariata.
Practic, eu nu sunt de acord cu construirea acestui bloc. Va rog sa ma sfatuiti cam ce ar trebui sa fac pentru a ma asigura ca nu are acordul meu pentru constructie si, daca totusi nu ar avea acordul meu si el obtine aprobare de constructie(stiti cum se pot obtine aprobarile prin primarii), cum sa ma protejez impotriva eventualelor avarii si discomforturi pe care le-as putea avea la casa.
Va multumesc!
Ultima modificare: Miercuri, 3 Martie 2021
chiru_sorin, utilizator
Daca lucrarile constructive ce se executa la imobilul vecin afecteaza structura de rezistenta a locuintei Dvs., autorizatia de construire nu se poate elibera fara acordul Dvs. Asadar, un prim pas este sa va interesati la Primarie daca a fost emisa autorizatie de construire, iar in caz afirmativ, sa depuneti o plangere prealabila tot la primarie prin care sa solicitati revocarea autorizatiei pe motivul lipsei acordului Dvs. Daca nu primiti raspuns favorabil, este nevoie sa introduceti o cerere de chemare in judecata in contencios administrativ,, parata fiind Primaria emitenta (mai precis Primarul, ca organ executiv) prin care sa solicitati anularea autorizatiei ca fiind nelegal emisa. Va sfatuiesc sa inaintati o plangere si catre Inspectoratul de Stat in Constructii, deoarece acesta are atributii de control si poate dispune sistarea lucrarilor. Trebuie sa actionati rapid, pentru ca orice intarziere este in detrimentul Dvs. Acordati mare atentie termenelor in care trebuie sa introduceti cererile. Mult succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Constructie bloc locativ in vecinatate steluta79 steluta79 Buna ziua. Am si eu o intrebare. Locuiesc intr-un bloc cu 7 etaje, si, recent, vis-a-vis de bloc, mai exact chiar peste drum, au inceput lucrarile pentru ... (vezi toată discuția)
Vecinul nu imi da autorizatia de constructie tiberiupi@yahoo.com tiberiupi@yahoo.com Buna ziua. Am o casa prin Militari (Bucuresti/sector 6) care este insa veche si as dori sa o demolez si sa construiesc alta. Vecinul meu insa nu vrea sa imi ... (vezi toată discuția)
Plangere penala Cami88 Cami88 Se poate face plangere penala impotriva institutiilor statului (ex.primarie) si daca da unde? Problema mea este ca primaria a dar autorizatie de construire ... (vezi toată discuția)