Buna ziua. As dori sa dau in judecata MApN si as dori sa stiu care sunt sansele de castig. Am plecat prin demisie in anul 2008 din MApN. Mentionez ca unitatea militara unde lucram era in subteran iar conditiile de lucru nu erau tocmai cele mai fericite pentru noi . In primul rand lipsa cantitatii normale a oxigenului era o mare problema. Din cauza ca nu erau bani pentru investitii eram obligati sa stam in acel mediu...Au fost facute si masuratori in acest sens de la medicina legala si s-a dovedit ca nu se putea lucra decat pe durata limitata in acel loc...iar valorile din masuratori erau sub limitele normale...In schimb pentru acest lucru noi beneficiam de spor de subteran + cateva zile in plus la concediu...
Eu as dori sa stiu daca pot da in judecata ministerul si sa cer daune morale pentru faptul ca am lucrat acolo ?
Cu stima.
Din punct de vedere al posibilitatii solicitarii oricarui drept subiectiv prin apelarea la forta coercitiva a statului (prin actiuni in justitie), acest dret la actiune se prescrie prin 3 ani (cf. Decretului 167/1958 pr. prescriptia extinctiva/ dreptul comun in materie).
Din punct de vedere al posibilitatii solcitarii daunelor morale "pentru faptul ca ati lucrat acolo", teoretic si acest lucru este posibil. Numai ca, orice instanta din Romania ar fi indreptatita sa va ceara probe atat asupra neindeplinirii conditiilor legale de munca de catre angajator cat si asupra demersurilor facute pe timpul cat ati fost angajat, pentru ca acele drepturi sa va fie respectate, dar mai ales sa probati existenta unui prejudiciu din culpa angajatorului.
Din pacate, ICCJ a considerat in decizia mentionata de utilizatorul ctynn ca este necesara probarea existentei unui prejudiciu material, chiar daca se invoca daune morale, ceea ce personal consider, a fi o eroare care nu are ce cauta in dreptul muncii ci numai in cel civil (998-999 C.civ.).
Puteti incerca totusi, dar sansele sunt mici.
Luati legatura cu un avocat specializat pe dreptul muncii si cred ca imi veti da dreptate.
Oricum, moral vorbind, eu sunt de partea dvs. Mai ales ca, fiind fost angajat M.Ap. N. (ofiter), cred ca stiu destul de bine conditiile grele de munca din anumite locuri de munca ale acestui minister, iar punctele de comanda ingropate si alte asemenea locuri de munca, necesita cu adevarat imbunatatiri notabile, ce tin insa, din pacate, tot de posibilitatile bugetare.
Acest fapt nu justifica insa, neaplicarea prevederilor legale privind conditiile de munca.
in ceea ce privesc conditiile de munca din subteran , parerea mea , ar trebui sa se verifice si incadrarea locului de munca respectiv chiar si in carnetul de munca referitor si la legea 19/2000 inclusiv pct . 18 din Norme
art. 283 alin. (2) Codul Muncii se va putea avea in vedere
Va multumesc pentru raspunsul anterior...
Ca si probe asupra neindeplinirii conditiilor angajatorului pot spune ca am copii dupa acele analize facute de cei de la Medicina Legala a ministerului (aceste analize includ si toate valorile masurate ale oxigenului + CO spre exemplu).
Iar demersurile pe care eu le-am facut au fost urmatoarele: la aprox o luna jumatate doua dupa ce am fost repartizat in acea unitate am facut primul raport sa ma mut in alta unitate. Nu mi s-a aprobat desigur..... A mai trecut o perioada si am facut din nou alt raport si am cerut sa aplic pentru alta functie. Desigur nici acesta nu s-a aprobat. Motivarea fiind ca sunt indispensabil structurii. Urmatorul lucru a fost sa demisionez.
Pentru a avea o idee asupra locului de munca pot sa va spun ca dupa ce ieseam la suprata si ajungeam acasa dormeam 3-4 ore...pe langa 8-9 in fiecare seara (varsta mea nu era decat 24-27ani)...pana sa merg la un medic sa intreb daca e normal am crezut ca sunt bolnav...
Cu stima...