avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 651 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Bună seara . Unde pot solicita un avocat din oficiu ?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Bună seara . Unde pot solicita un avocat din oficiu ?

Bună seara . Unde pot solicita un avocat din oficiu ?
Daca este vorba de un proces civil, trebuie sa formulati in cadrul acestuia o cerere de ajutor public judiciar constand in desemnarea unui avocat din oficiu, insa trebuie sa indepliniti anumite conditii, in special legate de venit, pe care vi le va comunica instanta.
Daca insa este vorba de un proces penal, numirea unui avocat din oficiu este obligatorie in cazul infractiunilor pentru care legea prevede o pedeapsa de cel putin 5 ani sau in situatia in care instanta apreciaza ca partea nu isi poate face singura apararea.
Daca nu aveti proces pe rol si solicitati consultatii juridice, trebuie sa va adresati Baroului, anexand cererii dovezile de venit.
Și cererea de ajutor public judiciar o pot depune la judecătorie ?

Cabinet de avocat "Elena Viorica Mavhima" a scris:

Daca este vorba de un proces civil, trebuie sa formulati in cadrul acestuia o cerere de ajutor public judiciar constand in desemnarea unui avocat din oficiu, insa trebuie sa indepliniti anumite conditii, in special legate de venit, pe care vi le va comunica instanta.
Daca insa este vorba de un proces penal, numirea unui avocat din oficiu este obligatorie in cazul infractiunilor pentru care legea prevede o pedeapsa de cel putin 5 ani sau in situatia in care instanta apreciaza ca partea nu isi poate face singura apararea.
Daca nu aveti proces pe rol si solicitati consultatii juridice, trebuie sa va adresati Baroului, anexand cererii dovezile de venit.

Da, cererea de ajutor public judiciar se depune, in cadrul procesului, la instanta. Pentru a depune cererea la instanta trebuie sa aveti proces pe rol.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul la avocat wabar wabar Bună ziua Vă rog să-mi spuneti, dacă sunt o persoană cu handicap am dreptul la un avocat din oficiu( fara sa platesc serviciile)? Cum trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Intrebare cattie cattie Vreau sa stiu si eu daca fiind parte vatamata intr-un proces penal am dreptul la avocat din oficiu,daca nu-mi permit sa angajez unul din motive financiare si ... (vezi toată discuția)
Recurs utilizator16eu utilizator16eu Am avut un proces la Curtea de Apel Bacau care a fost incadrat in materia de contencios administrativ si fiscal. S-a judecat pe fond si a fost respins pe motiv ... (vezi toată discuția)