avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 684 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Tva pt piese la repararea unei masini?
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Tva pt piese la repararea unei masini?

Doresc sa schimb unele piese la masina. Service.ul auto respectiv, imi solicita tva, pt piesele, achizitionate de la un furnizor, piese care contin tva. Deci service.ul nu adauga nimic, la valoarea pieselor, ci are valoare adaugata prin manopera, doar.
Daca aduc eu aceleasi piese, de asemenea, imi cere plata tva, la valoarea pieselor..
Este corecta aplicarea tva, pentru aceste situatii, in care piesele sunt montate, ca atare, fara a se opera nimic, asupra lor?
Cel mai recent răspuns: Manuela Rășină , administrator 13:24, 11 Martie 2021
Stimata @dorotheea , poate e putin mai dificil de inteles mecanismul TVA-ului pentru cei care nu au lucrat in contabilitate . Pentru agentii economici platitori de TVA , indiferent cat factureaza clientilor , suma NU este un venit , dupa cum nu este o cheltuiala pentru cei care o platesc . Mecanismul este urmatorul : agentul economic care vinde aplica 19% la valoare , aceasta numindu-se TVA colectata .Din acesta suma are dreptul sa scada TVA-ul platit de el pentru tot ce a aprovizionat - numit TVA deductibil , diferenta rezultata e ceea ce datoreaza la stat . Deci , daca lantul de aprovizionare cuprinde - sa zicem - patru firme , fiecare plateste 19% din ceea ce a adaugat el pretului initial , de aceea se numeste “ taxa pe valoare adaugata “ . Per total , cel care suporta aceasta cheltuiala este clientul final care nu este platitor de TVA si a cumparat produsul pentru sine ( extrem de simplist vorbind ) , si este 19% , nu mai mult , iar pe total statul tot atat incaseaza , doar ca fractionat de la cele 4 firme . Daca dvs. cumparati , de exemplu , un produs de 500 lei , vi se vor factura 500 lei + 95 lei TVA , total 595 lei . TVA colectat este 95 lei . Pe agentul economic care v-a vandut produsul , l-a costat 400 lei + 76 lei TVA , total 476 lei , platiti furnizorilor sai . TVA deductibil pentru acesta ( agentul economic nr 1 ) este 76 lei , si v-a plati la stat 95 lei - 76 lei = 19 lei , exact 19% din 100 lei , cat a adaugat el la pretul cu care a aprovizionat . Ceilalti 76 lei ii vor plati furnizorii sai , dupa acelasi algoritm ( TVA colectat minus TVA deductibil ) . Statul va incasa in total 95 lei . Sa stiti ca si inainte de aparitia TVA exista asa-numitul “ impozit pe circulatia marfurilor “ care trebuia platit la stat , era - binenteles - prins in pret , doar ca nu era evidentiat explicit pe facturi . M-ar bucura daca am reusit sa fiu suficient de explicita . Si , de vreme ce singur statul are interese in incasarea valorii TVA-ului , chiar nu stiu pe cine banuiti de “ smecherii “ , odata pusa pe o factura , ANAF-ul ti-o cere .
Ultima modificare: Miercuri, 10 Martie 2021
CHKa, utilizator
Reevin, u,tima data, ca deja plictisesc lumea.
Eu cumpar de la furnizorul X, un produs cu 119 lei, care include tva.
Merg la service si nu mai platesc tva, pt piesa si nici service.ul
Statul a inccasat deci 19 lei.pe piesa.
Sau:
Service.ul cumpara piesa cu 119 lei.
La montarea ei, mai incaseaza de la mine, 119x1,19=141,61 lei,
Diferenta, 141,119= 119=22,61, o pretnde tva.
Deci statul a incasat 19+22,61 lei tva.= 41,61 lei
Ca un amanunt, din 2 service,uri, abordate, unul nu mi.a cerut, sa achit tva la piese, iar pretul era cel de furnizor.
O zi buna si multumesc de interesul acordat.
Pare ca nu am fost explicita ( cum am sperat ) . Cele doua service-uri - din exemplul dvs. - au achizitionat acelasi produs la pretul de achizitie de 100 lei plus TVA , total 119 lei . Unul dintre ele a ales sa va vanda respectiva piesa la pret de achizitie , fara a-si adauga vreo valoare pentru venitul sau . Asta inseamna ca pe factura emisa dvs. a aparut la “ pret unitar “ 100 lei , la rubrica TVA 19 lei , total factura 119 lei . TVA-ul colectat este 19 lei . Din TVA colectat se scade TVA deductibil - cel aferent aprovizionarii cu acea piesa , aici tot 19 lei , deci nu a dat statului nici un leu . Si asta pentru ca NU a adaugat nici o valoare . Celalalt service a ales sa vanda aceeasi piesa la 119 lei plus TVA , deci si-a adaugat 19 lei venitul sau , e doar o coincidenta ca suma e aceeasi cu TVA-ul de la achizitie ( daca v-au spus asta , nu e adevarat , putea fi 10 lei , sau 25 , de exemplu ) . Deci , pretul lor de vanzare a piesei este de 119 lei “ pret unitar “ plus TVA ( 119 lei + 22,61 lei TVA , total 141,61 lei ) , asta trebuie sa apara pe factura dvs. Acest service va vira la stat TVA colectat ( cel facturat clientului ) 22,61 minus TVA deductibil ( aferent aprovizionarii acelei piese ) 19 lei , deci 22,61 - 19 = 3,61 lei . Puteti observa ca va da statului 19% din 19 lei , pentru ca asta e valoarea pe care el a adaugat-o la pretul de achizitie . Dupa cum v-am spus , statului i se cuvine 19% aplicat la pretul pe care-l plateste clientul final ( dvs. ) , in cazul nostru 22,61 lei , pe care-i va incasa astfel : 19 lei de la vanzatorul piesei si 3,61 lei de la service . Restul de 119 lei sunt veniturile firmei care a vandut piesa ( 100 lei ) si al service-ului ( 19 lei ) . Acum presupun ca e mai clar , oricum , eu atata pot .
Ultima modificare: Miercuri, 10 Martie 2021
CHKa, utilizator
Va multumesc f. mult, de amabilitatea de a raspunde, cat mai explicit,
De aceea mai si scriu iar, pt dvs.
Eu atat mai am de obiectat (iar!!!)Cred ca service.ul, trebuuie sa perceapa tva, numai pt adausul sau, comercial.
Si nu pt toata valoarea piesei, cu tva inclus.
Tva, inseamna, stiti bine, taxa pe valoarea adaugata.
Dar service.ul, cumpara piesa, finita, deci nu adauga nimic, intrinsec, la ea,
Dar tocmai asta face, ca si cum ar fii fabricant.
Sigur, practica ascunde un profit suplimentar.
Fiindca statul roman, e posibil si chiar, probabil, sa nu incaseze nimic.
Inca odata, va multumesc si apreciez bunavointa dvs,.
Cred ca subiectul este, de altfel, de interes general, deci discutia este un castig, pt cei care apeleaza la service auto.
Bună ziua,

Cred ca subiectul este, de altfel, de interes general, deci discutia este un castig, pt cei care apeleaza la service auto.

Discuția, din păcate, nu este un câștig nici măcar pentru dumneavoastră. Nu ați reușit să înțelegeți cum se aplică TVA și că service-ul nu păcălește pe nimeni.

Închid topicul pentru că se prelungește inutil.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contabilitate mannicole mannicole Doua firme A si B trebuie sa realizeze un produs pentru un beneficiar cu care are contract firma A. Firma A primeste banii de manopera, firma B primeste banii ... (vezi toată discuția)
Piesele de schimb in garantie svisarinescu svisarinescu Buna ziua. Va rog sa ma ajutati intr-o situatie. Firma noastra vinde produsele unei firme din Germania catre clienti din Romania . Piesele de schimb in ... (vezi toată discuția)
Inregistrare tva universitaria universitaria Buna seara, Am o intreprindere individuala neplatitoare de tva - comert cu amanuntul al cartilor. Sistemul de lucru e in regim de consignatie, cartile vin ... (vezi toată discuția)