avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 702 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Divizare asociație proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Divizare asociație proprietari

Buna. Am cateva întrebări legate de divizarea unei asociații de proprietari.
Suntem 24 de proprietari constituiți intr-o asociație de proprietari. Blocul are doua scari cu cate 12 apartamente (proprietari) per scara. Blocul este construit pe un teren de 1233 mp cu suprafața relativ uniform distribuită in jurul blocului (cote parte indivize). Scarile sunt simetrice (aceleași suprafețe utile in fiecare scara), deci in cota parte, 50% pe fiecare scara.
Terenul comun este in jurul blocului, partea din față utilizată de comun acord pentru parcari, iar partea din lateralele scărilor pentru acces la garajele de la demisol, amplasate in spatele blocului. Fiecare scară are in lateral si in spate spatiul suficient pentru accesul la garajele din scară. Fiecare scara are branșamente separate (apa, gaz, curent, canalizare).
In urma cu cativa ani, la nivel de bloc s-a luat o decizie controversată prin care s-a decis ca la scara noastra sa se parcheze masini pe lateral, astfel reducand calea de acces la garaje sub limita legala de 3 metri. Proprietarii garajelor respective pot totusi sa iese, insa sunt oarecum constrânși sa folosească o parte din proprietatea vecinilor. Decizia de a crea locuri de parcare in plus a fost luată sub pretextul ca la scara cealaltă se parchează mai greu din cauza pantei terenului.
Respectiva decizie nu s-a mai putut revoca amiabil deoarece nu s-a reușit obținerea voturilor suficiente, scara A avand întotdeauna o prezență mai mare (la scara B existând apartamente nelocuite).
Ca urmare a celor prezentate mai sus, scara B a hotărât că cea buna variantă este constituirea intr-o asociație separată. O alta variantă era actionarea in instanță pentru anularea deciziei. Totuși, am decis ca putem obtine un acord cu proprietatea vecina (ei fiind in aceeasi situatie) dar nicidecum cedarea a doua locuri de parcare scării vecine, in detrimentul caii de acces.

Totuși, referitor la noua asociație avem cateva nelămuriri
1. Avem nevoie de acordul majorității din bloc pentru a demara procesul de înființare al noii asociații? Sau este suficient acordul majorității din scara?
2. Ținând cont ca blocul este construit pe acea parcelă de teren, prin constituirea noii asociații, este necesară parcelarea acestuia? Daca nu, care este actul prin care ni se confera dreptul de utilizare a 50% din terenul comun?
3. In CF colectiv, cotele parte indivize ale proprietarilor reprezintă procent din intreg terenul. Se schimbă ceva prin înființarea noii asociații?
4. In prezent, in scara noastra exista un restanțier (cumuleaza datorii de aprox 5000 ron, probabil cu proces pe rol din partea asociației). Cum se procedează cu aceste datorii dupa înființare: le preluam noi? Sau suntem obligați sa le achitam înainte de constituire?

Mulțumesc
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Martie 2021
Cosmin_Vasile, utilizator
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 18:29, 14 Martie 2021
Procedura de infiintare asociatie de proprietari este concret prevazuta de disp L nr 196/2018
Atat timp cat terenul apartine asociatiei de proprietari,repartizarea cotei parte se face prin conventia scrisa a presedintilor celor doua persoane juridice-vechea si noua asociatie de proprietari
Proprietrii nu detin cota indiviza strict pe terenul aferent imobilului ci asupra intregii parti comune imobil,respectiv cale acces imobil ,uscatorii,subsol tehnic,acoperis/terasa,ghene,uscatorii
La separae ,reprezentantii legali ai celor doua asociatii,in procesul verbal urmeaza sa consemneze inclusiv situatia financiara a fiecarei asociatii functie d eproprietari care domiciliaza in cele doua scari cu debite individulizate


ynocentta a scris:


Atat timp cat terenul apartine asociatiei de proprietari,repartizarea cotei parte se face prin conventia scrisa a presedintilor celor doua persoane juridice-vechea si noua asociatie de proprietari
Proprietrii nu detin cota indiviza strict pe terenul aferent imobilului ci asupra intregii parti comune imobil,respectiv cale acces imobil ,uscatorii,subsol tehnic,acoperis/terasa,ghene,uscatorii



Mulțumesc pentru răspunsul prompt. Să înțeleg că prin convenția scrisă intre cele două asociații, se poate stipula ca deciziile asupra modului de utilizare a fiecărei jumătăți de teren sa revina in exclusivitate fiecărei asociații in parte?
De asemenea, sa înțeleg ca niciun proprietar nu pierde cota parte, doar ca prin convenție si decizii per asociație, teoretic, un proprietar din scara A nu poate revendica utilizarea terenului din scara B (si invers)?

Mulțumesc.
Fiecare proprietar detine prin documentul de achizitie bun imobil cota indiviza dar care nu este nominalizata si concret identificata
Dupa divizare ,fiecare asociatie d eproprietari urmeaza sa dispuna de modul de utilizare teren aferent-cu respectarea reglementarilor legale in domeniu
Proprietarii nu detin cota parte ci cota indiviza
Proprietarii de la asociatia A si de la scara B pot ridica pretentii strict asupra utilizarii terenului aferent asociatiei din care fac parte

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, dorim sa facem divizarea unei asociatii de proprietari ... RaluFlori RaluFlori Buna ziua, Dorim sa facem divizarea unei asociatii de proprietari care este compusa din 3 scari. Scara 2 doreste divizarea si constituirea unei noi ... (vezi toată discuția)
Aspecte legate de datele ce se trec in acordul de asociere/anexa sa MrCod MrCod Se da urmatorul caz: In 1991 un bloc cu 2 scari a fost predat si locatarii au cumparat acele apartamente pe baza schitelor si actelor facute atunci. Cei care ... (vezi toată discuția)
Loc de parcare pe cota parte indiviza. irishkai irishkai Buna ziua, Va rog sa ma ajutati. Am cumparat un apartament in 2014, in contract de vanzare cumparare scrie ca am cota parte indiviza, Asociatia de proprietari ... (vezi toată discuția)