Buna seara!
Va rog sa ma indrumati in urmatoarea situatie:
Am o fetita minora in varsta de 2 ani si 5 luni care este mostenitoare in urma decesului tatalui ei a pilonului 2 de pensii, 12000 Ron.
Autoritatea tutelara mi.a cerut sa deschid un cont pe numele minorei si pilonul 2 sa fie virat in acest cont, dupa ce au fost virati banii a trebuit sa fac dovada la autoritatea tutelara. Mi s.a spus ca acesti bani raman blocati in cont pana fetita devine majora.Pot sa dispun de ei doar in caz de deces sau boala grava.
A mai mostenit si jumatate din creditul de la apartamentul in care locuim.
Eu si tatal ei urma sa ne casatorim si am cumparat apartamentul in co-proprietate, pentru ca sotul nu a avut asigurare de viata, fetita a mostenit partea lui de credit, eu avand partea mea de credit.
Nefiind casatoriti, in urma decesului, am facut succesiunea si am certificat de mostenitor pentru fetita.
Intrebarea este, ce se intampla daca banii de la pilonul 2 ii virez in contul de la creditul sotului si diminuez rata? Orice iesire din acest cont se raporteaza la autoritatea tutelara de catre banca? Sau se fac verificari periodice?
Este o suma mica si peste 16 ani nu o sa mai aiba valoare, nu vreau sa-i folosesc eu personal dar mi se pare normal sa pot sa.i folosesc la creditul fetitei, eu o intretin singura si platesc si ratele, m.ar ajuta oricat de putin sa diminuez rata si sa nu se devalorizeze acesti bani in timp.
Multumesc!
"nu verifica nimeni" nu este forma legala si un raspuns care sa ajute. Nu cunosc daca exista o optiune legala. Daca d-na a facut toate demersurile si fetita este mostenitor si la pensii II si la credit eu inteleg ca doreste o varianta legala.
Da, fetita are certificat de mostenitor pentru pensia pilon 2 si pentru creditul de la apartament, jumatatea mostenita de la tatal ei. Vreau o varianta legala daca exista sau ce consecinte ar fi daca eu as vira acesti bani din pilonul 2, 12000 Ron care sunt in contul bancar deschis pe numele minorei in contul de credit mostenit de ea. Multumesc mult pentru raspunsuri!
Eu as pregati un dosar cu documente de identitate (original si copii), documente de venit (original si copii), certificatele de mostenitor (original si copii), actele de proprietate (original si copii) - aici probabil ati facut si demersurile la cartea funciara daca copilul are certificat de mostenitor, inclusiv titlul de proprietate aferent terenului- actele de credit cu banca sau ce documentatii/corespondenta mai aveti cu banca si as face o cerere scrisa pentru audienta la Autoritatea Tutelara. Cerere la care sa primesc nr de inregistrare/sau confirmare de primire prin Posta Romana. Daca ei au cerut sa deschideti un cont pe numele copilului eu inteleg ca ei administreaza/verifica ceea ce faceti. Audienta este pentru caz punctual si doar ei va pot explica consecintele (functie de legislatie) si variantele legale. Functie de cum va prezentati situatia in audienta veti obtine raspunsul.Cereti si in scris, nu doar vorbe! Documentele scrise si dovada oricarui demers facut de dvs. in scris, pe care sa le pastrati pana la majorat! Si daca veti dori sa vindeti apartamentul (cu credit sau fara) nu veti putea face nimic fara acordul celor de la Autoritatea Tutelara cat timp sunteti deja luata in evidenta acolo si copilul este minor. (daca ne referim la proceduri legale). Probabil va trebui sa demonstrati NECESITATEA acestei cereri exceptionale. (Incercati sa construiti un fel de buget simplu, cu venituri si cheltuieli, pe 2-3 luni in urma ca sa demonstrati cu cifre si descrierea exacta pe ce cheltuiti banii; puteti pastra bonurile cumparaturior aferente copilului; oricum, mai devreme sau mai tarziu, prin sondaj va pot fi cerute - de autoritatea tutelara sau cine stie cum, rude in viata ale tatalui copilului...sunt multi ani pana va deveni major; oamenii se schimba! Deschideti o relatie amiabila cu cei de la Autoritatea Tutelara din zona dvs.