avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1606 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Tutelă sau curatelă pentru copil major cu autism ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Tutelă sau curatelă pentru copil major cu autism Bună ziua!Vecina ...

Tutelă sau curatelă pentru copil major cu autism
Bună ziua!Vecina mea are un copil cu autism de la 2 ani,ea fiind însoțitorul lui.
Băiatul a împlinit luna trecută (februarie 2021),18 ani.De la primărie i s-a spus sa meargă la judecătorie cu o cerere de instituire a curatelei.Ea nu are posibilități sa plătească un avocat și ar vrea să facă singura această cerere,dar are niște nelămuriri::
Cine este cel care face cererea,ea sau copilul?Copilul are retard mintal.
Există vreo lege care obligă instituirea curatelei după 18 ani și căre este scopul ei?Ce se întâmplă dacă nu intervine curatela?
Care sunt actele necesare și temeiul juridic?
Daca copilul e retardat,nu mănâncă singur,e vorba de curatelă sau tutela?
Vă rog de să mă lămuriți,că să pot să o ajut!
Va mulțumesc tuturor celor care va faceți un pic de timp si pentru noi!
Cel mai recent răspuns: Adevar2 , utilizator 23:36, 20 Martie 2021
In situatia relatata de Dvs este nevoie de tutela, care presupune punerea sub interdictie a copilului si apoi numirea tutorelui. Motivul invocat este acela ca persoana in cauza este lipsita de discernamant si nu se poate ingriji singura de interesele sale din cauza starii de sanatate mintala. Cererea se introduce de catre parintele care cere tutela la judecatoria competenta teritorial. Se ataseaza acte medicale. Este obligatorie efectuarea unei expertize medico-legale psihiatrice. Se va efectua, totodata si o ancheta sociala, iar copilul va fi adus in fata instantei pentru a fi audiat, daca acest lucru este posibil.
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Martie 2021
Cabinet de avocat "Elena Viorica Mavhima", Avocat
Mulțumim din suflet, doamna avocat! Dumnezeu să vă binecuvânteze cu sănătate și să vă răsplătească bunătatea!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Curatelă pentru fiul autist ajuns la majorat. bună ziua!vă ... Adevar2 Adevar2 Curatelă pentru fiul autist ajuns la majorat. Bună ziua!Vă rog respectuos, să mă ajutați cu un raspuns pentru următoarea situație:Copil diagnosticat ... (vezi toată discuția)
Curatela. obtinerea curatelei nicu001 nicu001 Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti care sunt pasii de urmat in vederea obtinerii curatelei pentru o persoana majora - 24 ani, cu diagnostic de \\"retardare ... (vezi toată discuția)
Procedura pentru a instaura curatela at_1970 at_1970 Buna ziua, as vrea sa stiu care e procedura pentru a instaura curatela pentru mama care are certificat de handicap pentru Alzheimer? Va multumesc. (vezi toată discuția)