avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1002 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Probleme legate de tracerea granitei Romaniei cu un ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Probleme legate de tracerea granitei Romaniei cu un copil minor in USA

Sunt divortata de mai bine de 6 ani .Am o fetita de 10 ani.In actul de divort scrie ca fetita imi este incredintata spre crestere si educare si ca fetita poate sa mearga in vacante sa isi viziteze tatal. Mai scrie si ca actul este definitiv si irevocabil.
Intrebarea mea este : daca am toate acestea mai trebuie tatal fettitei (fostul sot) sa fie de acord sa scot fetita din tara ?(adica mai trebuie facuta hartia la notar unde si semneaza )?
Cel mai recent răspuns: Camelia33 , utilizator 18:56, 8 Ianuarie 2010
multumesc de raspuns
in actele de divort scrie ca fetita merge sa isi viziteze tatal nu tatal sa isi viziteze fetita la domiciliu...oricum cei de la ambasada au zis ca fara acordul tatalui nu ii acorda viza din motive numai de ei stiute....of course ca tatal nu cred ca va vrea sa faca actul respectiv la notar dar bine ca am si alta cale de a actiona....e tare urat sa ai copii si sa fii divortata si sa a un fost sot neintelegator !!!
mai exact unde si cum se face hartia in instanta?cam cat dureaza pana se va aproba cererea mea?
Ultima modificare: Marți, 5 Ianuarie 2010
Camelia33, utilizator
...si cum e cu chestia ca de la 10 ani copii pot merge in instanta pt a fi ascultati cu cine vor sa stea ?( am inteles ca in cazuri speciale sau urgente se pot asculta copii si inainte de a implini 10 ani )
Potrivit art.24 din Legea nr.272/2004 :
(1) Copilul capabil de discernământ are dreptul de a-şi exprima liber opinia asupra oricărei probleme care îl priveşte.
(2) În orice procedură judiciară sau administrativă care îl priveşte copilul are dreptul de a fi ascultat. Este obligatorie ascultarea copilului care a împlinit vârsta de 10 ani. Cu toate acestea, poate fi ascultat şi copilul care nu a împlinit vârsta de 10 ani, dacă autoritatea competentă apreciază că audierea lui este necesară pentru soluţionarea cauzei.
(3) Dreptul de a fi ascultat conferă copilului posibilitatea de a cere şi de a primi orice informaţie pertinentă, de a fi consultat, de a-şi exprima opinia şi de a fi informat asupra consecinţelor pe care le poate avea opinia sa, dacă este respectată, precum şi asupra consecinţelor oricărei decizii care îl priveşte.
(4) În toate cazurile prevăzute la alin. (2), opiniile copilului ascultat vor fi luate în considerare şi li se va acorda importanţa cuvenită, în raport cu vârsta şi cu gradul de maturitate a copilului.
(5) Orice copil poate cere să fie ascultat conform dispoziţiilor alin. (2) şi (3). În caz de refuz, autoritatea competentă se va pronunţa printr-o decizie motivată.
(6) Dispoziţiile legale speciale privind consimţământul sau prezenţa copilului în procedurile care îl privesc, precum şi prevederile referitoare la desemnarea unui curator, în caz de conflict de interese, sunt şi rămân aplicabile.
Chiar daca pe hotararea de incredintare a minorului scrie ca este definitiva si irevocabila, conform dispozitiilor dreptului familiei hotararile de incredintare si cele de stabilire a pensiei de intretinere nu beneficiaza de autoritatea de lucru judecat; acest tip de hotarari sunt provizorii in sensul ca sunt valabile cata vreme raman neschimbate imprejurarile de fapt avute in vedere la data pronuntarii lor. In cazul schimbarii imprejurarilor, la cererea oricaruia dintre parinti sau a copilului, daca acesta a implinit virsta de patrusprezece ani, a autoritatii tutelare sau a vreunei institutii de ocrotire, instanta judecatoreasca va putea modifica masurile privitoare la drepturile si obligatiile personale sau patrimoniale intre parintii divortati si copii.

Alte discuții în legătură

Soaterea minorului din tara ylla2010 ylla2010 buna seara.as dori sa ma lamuriti si pe mine in legatura cu scoaterea fiului meu din tara.mentionez ca copilul are 5 ani,nu am fost casatorita cu tatal ... (vezi toată discuția)
Emigrare canada andre0283 andre0283 sunt divortata si am o fetita in varsta de doi ani si cinci luni,care mi-a fost incredintata prin hotarare judecatoresca imediat dupa nastere.as dori sa ... (vezi toată discuția)
Parasirea tarii cu copilul minor cneculai cneculai Buna ziua, As dorii sa obtin un ajutor in urmatorul caz. Sunt casatorit si am o fetita de 9 ani.Anul acesta sotia mi-a spus ca doreste sa plece in cadrul ... (vezi toată discuția)