avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 659 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Buna ziua! Am si eu o situatie, deloc placuta, cu mama ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Buna ziua! Am si eu o situatie, deloc placuta, cu mama mea, la ...

Buna ziua!
Am si eu o situatie, deloc placuta, cu mama mea, la locul ei de munca. Saptamana trecuta, mama a fost si a depus dosarul de pensionare, apoi a aflat seful ei (lucreaza la o firma mica locala)....si ieri a vb cu sefa sectiei, si i-a zis ca vrea ca de la 01.04.2021 sa o bage in lichidare, fara nici un motiv intemeiat pt a face asta, ci doar ca nu-i convine ca vrea sa se pensioneze si cumva vrea sa o raneasca pt acest lucru (ca cica il lasa balta cu lucrul). Mama vrea ca prima data sa ajunga decizia de pensionare, ca apoi sa decida cu ce data doreste incetarea contractului, respectiv sa intre in pensie. Intrebarea mea este daca ceea ce vrea sa faca patronul este legal? pt ca motiv intemeiat nu are! Mama, legal , poate face ceva pt ceea ce are de gand patronul? Asteptam cu interes raspunsurile dvs! Multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: Diana Elena S , utilizator 19:45, 25 Martie 2021
Pentru ce fel de pensionare a depus dosarul?
pensionare normala, poate iesi pt ca are anii de lucru-41 ani lucrati. Mama, in august implineste 58 ani.
In acest caz, c.i.m. va inceta de drept la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare si nu la data comunicarii deciziei de pensionare.

Constatarea cazului de incetare de drept a contractului individual de munca se face in termen de 5 zile lucratoare de la intervenirea acestuia, in scris, prin decizie a angajatorului, si se comunica persoanelor aflate in situatiile respective in termen de 5 zile lucratoare.
Nu inteleg, mama a depus deja dosarul pt pensionare pt ca poate iesi sigur in pensie, ne-am informat dinainte, are acest drept pt ca are anii de lucru lucrati care ii permite asta. Problema este...daca patronul procedeaza corect prin ceea ce vrea el sa-i faca mamei mele? Adica o poate baga in lichidare incepand cu data de 01.04.2021?are acest drept?
Are acest drept ... in mesajul anterior , v-am explicat cand inceteaza c.i.m. pentru pensionarea la limita de varsta ..... cititi art.56 C.mun.

Alte discuții în legătură

Buna ziua, dupa primirea deciziei de pensionare anticipata partiala, ... Cossttell Cossttell Buna ziua, dupa primirea deciziei de pensionare anticipata partiala, datata 31.05.2021 am anuntat oficial angajatorul in data de 18.06.2021 solicitand decizia ... (vezi toată discuția)
Data pensionarii felicia23 felicia23 Lucrez in cadrul resurselor umane si in luna octombrie in data de 25 am incetat un contract de munca cu art. 56 alin. 1 lit. c- Legea 53/2003, deoarece in data ... (vezi toată discuția)
Pensie limita de varsta dan197 dan197 Buna ziua. Am o salariata care implieste 60 de ani pe 3 octombrie 2014. Am depus dosarul de pensionare la data de 03. 09.2014. Intrebarea mea este : cand ... (vezi toată discuția)