1Decembrie 2018 tatal meu a decedat si dupa cca 5 luni am initiat procedura de succesiune la un birou de notariat respectiv eu prin procura de la mama. Mama era in viata. Datorita starii grave de sanatate a mamei si a mea, s-a sistat procedura.
Martie 2021 decedeaza mama.
Eu , ca unic mostenitor , urmeaza sa reiau procedurile de succesiune.
1. Este absolut obligatoriu sa reiau procedura de succesiune la acelasi notariat?
2. Voi face succesiune intai dupa tata si apoi dupa mama? Adica este o ordine sau dupa amandoi?
3.Cat de repede trebuie sa incep procedura conform regulilor?
raluk0207
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
1. Depinde ce inseamna ca "ati initiat procedura". Daca dosarul succesoral a fost inregistrat pe rolul biroului notarial respectiv, da, trebuie sa finalizati procedura tot acolo. Sau, sa solicitati transferul dosarului la alt birou notarial, daca primul notar sesizat este de acord sa transfere cauza succesorala, iar notarul ales de dvs este de acord sa o preia.
2. Succesiunile se dezbat in ordinea deceselor.
3. Cat de repede doriti dvs. Daca se implinesc 2 ani de la deces, veti avea de achitat in plus si un impozit de 1% din valoarea masei succesorale. In cazul succesiunii tatalui dvs, s-au implinit deja si va trebui sa platiti impozit.
Buna ziua
1. Nu. Dar este mult mai complicat sa schimbati notarul.
2. Se rezolva in acelasi timp.
3. Daca nu rezolvati in interval de 1 an, veti avea de plata un impozit.
raluk0207
Utilizator 1din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
1. Nu chiar asa complicat.
2. Nu neaparat. Succesiunile se pot dezbate și separat și la date diferite.
3. Sunteti in confuzie.
1 an este termenul de opțiune succesorala.
2 ani este termenul până la care succesibilii sunt scutiți de plata impozitului pe masa succesorala.
Succesiune
Cristianaa
Buna seara! Va rog sa ma ajutat cu un sfat in privinta urmatoarei situatii. Mama a murit acum mai putin de 1 an de zile, ramanand 6 copii, toti in viata si ... (vezi toată discuția)
Succesiune parinti
bgcto
Mama mea a decedat in Mai anul trecut, dar nu am inceput procedurile de succesiune considerand ca e mai bine sa astept si decesul tatalui (oricand aceasta se ... (vezi toată discuția)