Am tot primit in ultima vreme notificari de la Banca Transilvania (unde am cont) ca sa-mi actualizez datele personale.
Printre datele cerute se numarau:
- toate datele din buletin
- adresa de mail
- telefon
- daca sunt angajat sau nu
- domeniul in care lucrez
- numele firmei la care lucrez
- veniturile (aproximative) anuale ale firmei la care lucrez
Am refuzat sa dau orice informatie legata de jobul meu, deoarece consider ca nu e treaba celor de la Banca Transilvania unde lucrez eu.
Intrebarile mele sunt:
1. Au voie, din punct de vedere legal, sa-mi ceara informatiile astea (legate de job)? Sau ii pot da in judecata doar pentru simplu fapt ca mi le-au cerut?
2. Au voie, din punct de vedere legal, sa-mi inchida contul daca refuz in continuare sa le dau informatiile legate de jobul meu?
Teoretic nu-i obligatoriu să declarați locul de muncă și salariul. Dar aceste date pot fi aflate de la ANAF.
La ANAF sunteți în baza de date cu locul de muncă și cuantumul salariului.
Orice bancă, și orice executor judecătoresc, intră printr-o aplicație în baza de date de la ANAF și interoghează pe oricine are interes.
Însă depinde în ce scop v-ați deschis un cont curent la această bancă. Dacă dețineți un card de debit nu se întâmplă nimic. Dar daca aveți un card de credit, s-ar putea să vă retragă oferta, dacă nu declarați locul de muncă și ce salariu aveți.
În cazul că nu aveți rulaj și contul este inactiv, după 6 luni se închide automat (la BT).