avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1093 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bună , tatăl meu a decedat recent în 2021 de Covid. ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bună , tatăl meu a decedat recent în 2021 de Covid. Eu sunt ...

Bună , tatăl meu a decedat recent în 2021 de Covid. Eu sunt singurul fiu al dansului . Tata era căsătorit cu mama mea vitregă a doua soție a lui. Pentru succesiunea lui tata aș vrea să vă întreb cat la sută eu ca fiul decedatului am dreptul și cat la sută are mama mea vitregă. Pe internet am găsit discuții contrare cum că mama mea vitrega va primi ¾ cota ei iar eu primesc 1/4 , În aceeași măsură am văzut și răspunsuri inverse cum că eu voi primi 3/4 iar dansa va primi 1/4 .Există o modalitate ca mama mea vitregă să treacă apartamentul care l-a dobândit împreună cu tata în numele meu, sau să doneze acest apartament sau să renunțe la partea ei (cota ei )sau să scrie un testament, nu știu exact care este termenul întrucât eu să devin proprietar unic. Vreau să specific că ea este în vârstă și că ar ar dorii ca partea ei să ne rămână mie ai familie mele și nu nepoților din partea ei. Ce trebuie de făcut ?va mulțumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 08:35, 28 Martie 2021
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Fiind vb de un bun comun, jumatate din casa ii apartine de drept, iar jumatate intra in masa succesorala a tatatlui care se mosteneste legal, astfel, doamna mosteneste 1/4 si dvs, 3/4, asta face ca dupa dezbaterea succesiunii sa fiti coproprietari dansa cu cota de 5/8 si dvs 3/8.
Daca doamna doreste, fie va lasa un testament, fie semnati un contract de intretinere, sa aveti grija de ea in schimbul cotei ei.
Dansa poate si renunta la mostenire si atunci veti fi sinfurul mostenitor al tatalui si veti avea cote egale, apoi va poate transmite sau lasa partea ei, in functie de cum doreste.
Ultima modificare: Duminică, 28 Martie 2021
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Printul mostenitor stefan_ruxandra stefan_ruxandra buna seara. va prezint si eu o situatie care este destul de incalcita dar sper sa ma ajutati sa o rezolv. este vorba de mama mea ai carei parinti s-au ... (vezi toată discuția)
bunica vitrega - cine o mosteneste? inna inna Buna ziua, Dupa moarte bunicii, bunicul meu s-a recasatorit. Mama avea 18 ani iar apartamentul in care locuiau toti trei era inchiriat. Ulterior l-au ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa decesul ambilor soti zoli_nt zoli_nt Acum 5 luni a decedat tatal meu,dupa 4 luni a decedat si mama mea vitrega cu care a fost casatorit 27 de ani. Dupa decesul tatalui meu nu a fost facuta ... (vezi toată discuția)