Avem un titlu de proprietate pe 8 ha terenuri pe numele a trei surori decedate la aceasta data. Cum putem face iesirea din indiviziune pe cale amiabila,noi urmasii? Avem deja intelegere parafata de Primaria comunala,dupa care ni s-a reparizat valoarea impozitului dierentiata pe terenurile repartizate fiecarei surori.
Trebuie sa mergeti pentru cota fiecareia dintre surori la aceiasi notari la care s-a dezbatut intial mostenirea pentru celelalte bunuri.
In privinta celorlalte intrebari, ar fi normal sa intrebati tot la primarie de ce vi s-a spus ce vi s-a spus.
am ajuns ca oul si gaina;cu ce sa mearga fiecare la notar daca nu am stabilit oficial cota fiecareia?adica partajul amiabil?Legile nu au legatura cu logica ?Pana la urma tot n am aflat care e ordinea operatiilor!
Cota fiecareia nu este stabilita de dvs prin partaj, ci de actul de proprietate. FIecare din cele 3 surori detine o cota de 1/3 din dreptul de proprietate asupra tuturor suprafetelor de teren cuprinse in titlul de proprietate (deci nu e nevoie sa stabiliti dvs nici o cota).
Ordinea operatiunilor este:
- mergeti la notarii care au dezbatut succesiunile dupa cele 3 surori pentru alte bunuri ( in cazul fiecareia se prezinta mostenitorul/mostenitorii acesteia cu actul de proprietate si cu un certificat de atestare fiscala emis pe numele surorii respective in care sa apara cota de 1/3 din terenurile dupa care vreti sa dezbateti succesiunea). Acolo obtineti cate un certificat de mostenitor suplimentar pentru fiecare sora.
- intabulati dreptul de proprietate pe numele mostenitorilor
-incheiati contractul de partaj.
Contractul de partaj nu stabileste nici o cota. Contractul de partaj este intelegerea coproprietarilor (mostenitorii celor
3 surori) care stabileste ce teren/terenuri primeste in proprietate exclusiva fiecare dintre coproprietari.
Sper ca acum sunteti lamurita si intelegeti "logica".
Eu prin partaj pe cale amiabila am inteles ca suprafata se imparte ponderat conform intelegerii intre mostenitori si pe suprafete inegale asa cum recunosc toti ca li se cuvin,nu doar prin simpla impartire la 3.Aceasta e problema mea.
Pai nici nu v-am spus altceva. Desi tuturor mostenitorilor/coproprietarilor li s-ar cuveni o anumita cota, prin partaj, cu acordul tuturor partilor imobilele se pot imparti in orice mod ati intelege: unul primeste o parte mai mare decat ar insemna cota lui ideala, unul o parte mai mica, unul nu primeste nimic, unul primeste o suma de bani, unul plateste o suma de bani, etc ... inclusiv varianta in care unul primeste tot si, daca asa se inteleg partile, nu plateste nimic in schimb (de exemplu)