avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 888 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune actiuni...cum procedez?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune actiuni...cum procedez?

Buna,
Cine poate sa ma ajute in legatura cu procedura succesiunii...
Este vorba despre sora bunicului care a decedat acum aproape 2 ani. Fiind handicapata (retardata si surdo-muta) locuia in casa bunicului, a avut -o in ingrijire pana a decedat. Mai apoi a decedat si bunicul. Unicele rude ale matusii sunt tatal meu si fratele acestuia. Singurul avut al matusii il reprezinta niste actiuni, de gestionarea carora s-a ocupat tatal meu.
Cum se procedeaza pentru a intra in posesia actului de mostenitor pentru acele actiuni? Unde trebuie sa ma adresez?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: selling_justice_by_the_hour , utilizator 18:24, 10 August 2006
Tatal tau trebuie sa se adreseze neaparat unui notar din localitatea locului unde au decedat bunicul tau si sora lui (cred ca e acelasi loc, nu?). Se vor deschide ambele succesiuni: si de pe urma surorii bunicului si de pe urma bunicului. Actiunile au trecut in masa succesorala a bunicului, pentru ca el a mostenit-o pe sora lui (daca alte rude nu mai avea, in afara de tatal tau si fratele lui). Problema e daca bunicul a murit de mai mult de 6 luni, pentru ca atunci tatal tau ar putea incerca sa arate ca numai el a acceptat tacit mostenirea de pe urma bunicului. Pentru ca nu cunosc daca mai exista alte bunuri in masa succesorala a bunicului (si probabil ca e apartamenul in care locuia), daca a facut acte de acceptare tacita si fratele tatalui tau, nu pot sa-ti zic decat ca vei primi toate clarificarile de care ai nevoie de la respectivul notar.
Problema e daca bunicul a murit de mai mult de 6 luni, pentru ca atunci tatal tau ar putea incerca sa arate ca numai el a acceptat tacit mostenirea de pe urma bunicului. Pentru ca nu cunosc daca mai exista alte bunuri in masa succesorala a bunicului (si probabil ca e apartamenul in care locuia), daca a facut acte de acceptare tacita si fratele tatalui tau, nu pot sa-ti zic decat ca vei primi toate clarificarile de care ai nevoie de la respectivul notar. :-/
Multumesc pt raspuns.
Insa nu am inteles paragraful de mai sus...
Bunicul a murit acum vreo 2 ani. Succesiunea in urma bunicului s-a facut.
Sora lui a murit la o jumatate de an dupa el.
Nu prea inteleg cu actele tacite.

Este vorba despre sora bunicului care a decedat acum aproape 2 ani. [..] Mai apoi a decedat si bunicul.

Tu ai spus ca bunicul a decedat dupa sora lui... si atunci bunicul o mostenea. E important cum te exprimi, pentru ca poti schimba total datele problemei.
Acceptarea tacita a unei mosteniri reprezinta acea conduita (acte sau fapte savarsite) din care sa rezulte intentia clara de a accepta mostenirea. In cazul tatalui tau, daca are probe pertinente (de preferat inscrisuri) cu care sa probeze ca a administrat intr-adevar acele actiuni in cele 6 luni ce au urmat decesului surorii bunicului, atunci le poate mosteni numai el. Daca fratele lui se opune si stiti ca el nu are probe de acceptare tacita a mostenirii, atunci va trebui sa administrati probele acceptarii tacite in cadrul unei actiuni introduse la judecatoria din raza ultimului domiciliu al defunctei. Oricum, imi mentin opinia ca trebuie sa cereti sfatul notarului, pentru ca mai exista exceptii ale definitiei acceptarii tacite.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune instanta parisor parisor Buna seara! Discutam despre succesiunea bunicilor mei(bunica a decedat in 1977 si bunicul a decedat in 2006) , care au doi mostenitori pe tatal meu si sora ... (vezi toată discuția)
Partaj judiciar(poveste interesanta) Nickyon Nickyon Acum multi ani,familia noastra draga,eu ,fratii mei si parintii aveam casa noastra la tara unde mergeam de cate ori puteam sa o vizitam pe bunica.Cu timpul ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa 15 ani kike kike Tatal meu a decedat in anul 1995.Nu am facut succesiunea pana in prezent.Nu am facut succesiunea nici dupa bunicii paternali .Ce parere aveti;trebuie facute ... (vezi toată discuția)