avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1808 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... drept de indemnizatie de somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

drept de indemnizatie de somaj

Buna ziua.In anul 2008.07.01 mi-am dat demisia cu acordul partilor art.55 lit.b ,la alegere dintre somaj sau demisie cu acordarea unui salar la plecare.Am ales a doua varianta deoarece mai aveam in acel moment si pana in prezent un al doilea contract de munca cu timp partial de 2 ore.In ce conditii as putea beneficia de indemnizatie de somaj? Mentionez ca am varsta de 46 de ani si 26 de ani vechime in munca si nu am beneficieat nici o data de somaj .In prezent am numai un contract de munca cu timp partial de 2 ore,neintrerupt din iunie 2007.
Cel mai recent răspuns: Angela D , Consultant resurse umane 13:01, 5 Ianuarie 2010
Nu exista demisie cu acordul partilor. Demisia este un act unilateral al salariatului care nu trebuie motivat, angajatorul avand obligatia sa o ia in considerare. Art.55 lit.b) se refera la incetarea contractului cu acordul partilor (angajat-angajator). Incetarea prin demisie sau prin acordul partilor nu va da dreptul la somaj, indiferent de varsta sau daca ati mai fost sau nu beneficiar al indemnizatiei de somaj.
Nu a-ti inteles .A fost un troc mi-am vindut locul de munca pe un salar.Am cerut mai mult dar nu mi-au dat pt. ca eram angajat la acea firma de 2 ani de zile.Deci mi-au propus sa aleg ,somaj sau demisie cu un salar la plecare.Am si decizie in care se mentioneaza demisia si salarul primit la plecare.Deci angajatorul a dorit sa-mi restructureze postul fara alta posibilitate de schimbare a locului de munca.Am ezitat sa iau somaj din cauza celui de al doilea contract de munca care ma impiedica in acel moment.
Am si decizie in care se mentioneaza demisia

Pentru a beneficia de somaj, incetarea raportului de munca trebuia facuta in temeiul unuia din urmatoarele articole: art. 31 alin.4 ind.1, 56 lit. e), f), h) si j), art. 61 lit. c) si d), art. 65 alin. (1), art. 94 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul munci. Daca in decizie este vorba de demisie atunci incetarea a avut loc cu art.79 .
Multumesc de raspuns,dar am strecurat o greseala de interpretare.In decizie nu se mentioneaza demisie ,ci acordul partilor .Ca urmare a cererii mele de demisie la propunera lor de a opta pt. demisie sau somaj.Dar eu ma refer la situatia actuala ,ce posibilitate am de a beneficia de somaj,avind in vedere ca am contract de munca cu timp partial de 2 ore din anul 2007 .07 pana in prezent.
Beneficiati de indemnizatie somaj daca vi se desface contractul de munca pentru motive care nu tin de persoana salariatului si aveti stagiu de cotizare de 12 luni lucrate in ultimile 24.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Renuntarea la preaviz daridannah daridannah pot renunta la preaviz?si daca da mai pot primi indemnizatia de somaj?in baza carei legi se poate face asa ceva? (vezi toată discuția)
Demisie napoleonul napoleonul Buna! Va rog sa ma lamuriti in urmatoarea situatie: doresc sa demisionez la zi cu acordul partilor, art.55 lit.b Codul Muncii; dar din cate demisii au fost ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, in data de 23.10.2021 ar fi trebuit sa reincep munca ... Lorena2 Lorena2 Buna ziua, In data de 23.10.2021 ar fi trebuit sa reincep munca dupa concediu crestere copil,postul a fost ocupat sau nu se poate cu alte cuvinte, ca ... (vezi toată discuția)