Buna ziua,
Lucrez de aproximativ 2 ani la o firma care are ca produse de vanzare incartaminte piele naturala, lacuita, intoarsa, genti si accesorii. Suntem 4 persoane angajate pe magazin. Acum 2 saptamani ni s-a spus sa trimitem la fabrica articolele ce ieseau din sezon, adica retur. Suntem in jur de 40 de magazine in tara. In urma unui retur sefii au zis ca din toata tara sunt foarte multe defecte(adica zgariate,pielea intoarsa este decolorata,etc). Ca sa nu mai fie astfel de probleme pe viitor ei au decis sa se trimita la fabrica tot ce consideram noi pe magazin produse defecte si au zis ca pe viitor daca vor mai exista defecte ni se vor imputa din salariu,insa nu ne-a intrebat nimeni daca suntem de acord sau nu....doar ni s-a adus la cunostinta. Am pregatit produsele care le-am considerat defecte si le-am trimis la fabrica. Dupa ce au primit si receptionat articolele, acum 2 zile ne-a trimis e-mail ca pantofii din piele intoarsa ne vor fi imputati din salariu pt ca s-au decolorat din cauza noastra si ca ni se v-a trimite pana saptamana viitoare decizia de imputare. Au voie sa faca asa ceva ?
Din moment ce noi ne-am respecat indatoririle si i-am schimbat saptamanal la raft tocmai pentru a evita decolorarea cat si scamosarea produsului ? Aceste lucruri se pot verifica pe camera. Ei au regula sa se expuna doar pantoful drept, ceea ce cauzeaza in timp defectarea produsului. Am trimis acum in returul de defecte produse care erau dinainte de alucra noi aici,deci de peste 2 ani jumatate, atat are cel mai vechi coleg. Deci va dati seama ca in peste 2 ani se defecteaza pielea intoarsa mai ales ca avem si lumina artificiala colorata in magazin. Iar acum aproximativ 1 saptamana, pentru ca am indraznit sa cerem un produs de curatare a lipiciului de pe produse (multe dintre acestea vin cu lipici pe genti sau pe incaltaminte,iar noi le stergem cu radiera sa fie ok) ne-a spus ca sa stergem in continuare cu radiera si ca ne da 1 luna la dipozitie sa ne revenim si sa le dovedim ca cautam sa muncim, nu motive sa comentam, altfel ne da afara pe toti. Ce ne sfatuiti sa facem ? Pot sa ne i-a din salariu chiar daca nu avem vina ? Noi lucram cu minimul pe economie, la care se mai adauga comisionul din vanzari si ore suplimentare daca este cazul...aceia ii primim in plic. Fac asa pentru ca vor sa ne dam demisia ? Noi nu ne-am da demisia pt ca toti avem rate si ar fi cam greu de gasit de munca acum. Am citit pe net ca ne pot opri din salariu doar cu acordul partilor sau prin ordin judecatoresc, dar am vrea sa stim sigur. La ITM nu stim daca are rost sa mergem pentru ca au pile.
Va multumesc frumos pentru eventualele raspunsuri.
Zi frumoasa tuturor !
Cel mai recent răspuns:
Cornel Vasile , Consilier juridic
06:49, 2 Aprilie 2021