avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 903 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Imputare salariu incaltaminte piele intoarsa
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Imputare salariu incaltaminte piele intoarsa

Buna ziua,
Lucrez de aproximativ 2 ani la o firma care are ca produse de vanzare incartaminte piele naturala, lacuita, intoarsa, genti si accesorii. Suntem 4 persoane angajate pe magazin. Acum 2 saptamani ni s-a spus sa trimitem la fabrica articolele ce ieseau din sezon, adica retur. Suntem in jur de 40 de magazine in tara. In urma unui retur sefii au zis ca din toata tara sunt foarte multe defecte(adica zgariate,pielea intoarsa este decolorata,etc). Ca sa nu mai fie astfel de probleme pe viitor ei au decis sa se trimita la fabrica tot ce consideram noi pe magazin produse defecte si au zis ca pe viitor daca vor mai exista defecte ni se vor imputa din salariu,insa nu ne-a intrebat nimeni daca suntem de acord sau nu....doar ni s-a adus la cunostinta. Am pregatit produsele care le-am considerat defecte si le-am trimis la fabrica. Dupa ce au primit si receptionat articolele, acum 2 zile ne-a trimis e-mail ca pantofii din piele intoarsa ne vor fi imputati din salariu pt ca s-au decolorat din cauza noastra si ca ni se v-a trimite pana saptamana viitoare decizia de imputare. Au voie sa faca asa ceva ?
Din moment ce noi ne-am respecat indatoririle si i-am schimbat saptamanal la raft tocmai pentru a evita decolorarea cat si scamosarea produsului ? Aceste lucruri se pot verifica pe camera. Ei au regula sa se expuna doar pantoful drept, ceea ce cauzeaza in timp defectarea produsului. Am trimis acum in returul de defecte produse care erau dinainte de alucra noi aici,deci de peste 2 ani jumatate, atat are cel mai vechi coleg. Deci va dati seama ca in peste 2 ani se defecteaza pielea intoarsa mai ales ca avem si lumina artificiala colorata in magazin. Iar acum aproximativ 1 saptamana, pentru ca am indraznit sa cerem un produs de curatare a lipiciului de pe produse (multe dintre acestea vin cu lipici pe genti sau pe incaltaminte,iar noi le stergem cu radiera sa fie ok) ne-a spus ca sa stergem in continuare cu radiera si ca ne da 1 luna la dipozitie sa ne revenim si sa le dovedim ca cautam sa muncim, nu motive sa comentam, altfel ne da afara pe toti. Ce ne sfatuiti sa facem ? Pot sa ne i-a din salariu chiar daca nu avem vina ? Noi lucram cu minimul pe economie, la care se mai adauga comisionul din vanzari si ore suplimentare daca este cazul...aceia ii primim in plic. Fac asa pentru ca vor sa ne dam demisia ? Noi nu ne-am da demisia pt ca toti avem rate si ar fi cam greu de gasit de munca acum. Am citit pe net ca ne pot opri din salariu doar cu acordul partilor sau prin ordin judecatoresc, dar am vrea sa stim sigur. La ITM nu stim daca are rost sa mergem pentru ca au pile.
Va multumesc frumos pentru eventualele raspunsuri.
Zi frumoasa tuturor !
Ultima modificare: Joi, 1 Aprilie 2021
annemarry010191, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:49, 2 Aprilie 2021
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Intr-adevar, retinerile din salariu se pot efectua:
- cu acordul partilor;
- in baza unei hotarari judecatoresti;

1. Art. 169 C.mun.
(1) Nicio reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege.

(2) Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.
......

2. Convenţia Organizaţiei Internaţionale a Muncii privind protecţia salariului nr. 95 din anul 1949
Art. 8
1. Retinerile din salariu nu vor fi autorizate decit in conditiile si limitele prescrise de legislatia nationala sau stabilite printr-un contract colectiv ori o hotarire arbitrala.
2. Lucratorii vor trebui sa fie informati, in modul pe care autoritatea competenta il va considera cel mai corespunzator, asupra conditiilor si limitelor in care asemenea retineri vor putea fi efectuate.

Art. 9
Este interzisa orice retinere din salariu al carei scop este sa asigure o plata directa sau indirecta de un lucrator catre cel care angajeaza, reprezentantului acestuia sau unui intermediar (cum ar fi un agent insarcinat sa recruteze forta de munca), in vederea obtinerii sau pastrarii unui serviciu.

Art. 10
1. Salariul nu va putea fi poprit sau cesionat decit in limitele si modalitatile prevazute de catre legislatia nationala.
2. Salariul trebuie sa fie protejat contra popririi sau cesiunii, in masura considerata necesara pentru asigurarea intretinerii lucratorului si a familiei sale.
Va mulțumim frumos pentru răspuns...cel mai probabil ne v-a pune sa semnăm acea decizie. Însă noi nu suntem de acord cu așa ceva pentru că nu suntem de vina. Va dați seama că ei pot sa ne facă vinovați pentru orice articol ce îl trimitem la fabrica. Nici nu ne-am gândit vreodată că un lanț de magazine așa de mare ar recurge la asemenea gest. In primul rand nu avem paza in magazin,însă avem un unghi mort la camere unde trebuie sa fim foarte atenți să nu se fure de acolo, am înștiințat despre acest lucru, și au spus că ei știu foarte bine ce camere au și că în cazul în care s-ar fura ceva de acolo,ei sunt răspunzători. Dacă la situația asta ne-au învinovățit, vă dați seama ca în cazul în care se fura ceva eram buni de plată de fapt. Offf...Deci ce am putea face pentru a nu se ajunge la imputare ? Ce am putea păți dacă nu semnăm ? Sau ce pași ar trebui urmați in continuare ? Va mulțumim frumos pentru ajutor !
Nu aveti ce face pentru a nu se ajunge la imputare... nu semnati niciun acord, iar in instanta veti expune situatia asa cum este.

Este greu de precizat ce ati putea pati daca nu semnati ... probabil vi se va spune sa va dati demisia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Produs defect fără bon fiscal yoyocool yoyocool Buna ziua! Am achiziționat de mai bine de o luna (fizic) un produs dintr-un magazin vestimentar, mai exact, o salopeta de culoare neagră fara defecte. ... (vezi toată discuția)
Garantie produs cumparat online tdrtdr tdrtdr Buna ziua, Am cumparat un telefon de la un magazin online. L-am primit pe 27 iar acum am observat ca are un defect la camera foto. Nu au trecut nici 48ore de ... (vezi toată discuția)