Sotia a fugit cu copilul nostru in Rusia fara acordul meu, fara ca copilul sa aiba pasaport, in conditii de pandemie. Nu stiu cum poate fi asa posibil in Romania si care autoritate imi poate confirma acest lucru. Am facut numeroase plangeri:
- la sectia nr. 15 de Politie ( corespunzatoare ultimului domiciliu al ei al fiului nostru) care au pasat rezolvarea la Politia din Bragadiru ( inca nu am raspiuns de la ei),
- la DGASPC4 ( Protectia Copilului sect.4) care au pasat rezolvarea catre IGP- Evidenta Populatiei)
- la serviciu pasapoarte- care au confirmat ca fiul meu nu are pasaport valabil si nu s-a facut altul nou
-la Politia de Frontiera - astept raspuns in termen de 30 zile
- la Consulatul rus si la Ambasada Rusa din Romania - astept raspuns in termen de 30 zile.
Avem in derulare 2 dosare, unul de divort si o ordonanta presedentiala pentru stabilire program de vizita minor
Mentionez ca pana acum nu s-a prezentat la ordonanta, iar la ultimul termen de la dosarul de divort avocata ei ne-a prezentat o procura emisa la un notariat din Moscova pe data de 15.02.2021 prin care este autorizata de clienta ei ( fosta mea sotie ) sa o reprezinte pe toata perioada procesului pe o durata de pana la 3 ani.
Acest document mi-a ridicat semne de intrebare privitor la actualul ei domiciliu.
Ce ma sfatuiti sa fac?
Daca fac plangere penala pentru rapire internationala, unde se face si se va intampla?
Ce efect vor avea ordonanta si hotararea judecatoreasca daca eu nu voi putea sa-mi vad fiul ?
Mentionez ca in Rusia nu se poate intra decat pe baza de invitatie si pana in oct.2021 au sistat zborurile Bucuresti-Moscova.
Atat ca procesul in drept penal si procesul de incredintare a minorului (in drept civil) sunt cu totul separate. Poate ajunge ca O.J. Simpson: castiga in penal si pierde in civil.
Dvs sunteti in eroare, sau nu ati citit exact sirul de mesaje. Autorul postarii trebuie sa se adreseze autoritatilor ruse daca discutam despre o rapire internationala de minori! Din punctul de vedere al autoritatilor romane nu s-a comis nicio infractiune pt ca un parinte nu isi poate rapi copilul! Faceti distinctie va rog frumos, daca tot vorbim de conventia de la Haga. Cat despre cine e mai parinte, are dreptul un parinte ca in “lumina” acestei griji parintesti sa “sechestreze” practic celalalt parinte intr-o tara in care acesta nu are pe nimeni?! Adica domnul a plecat, si-a refacut viata si acum vrea sa divorteze. Si doamna trebuie sa ramana in Romania la cheremul domnului care nici nu prea sta prin tara, desi ea are alta nationalitate si nu are pe nimeni? Din pacate, de fiecare data in astfel de situatii unul dintre parinti este sacrificat. Nu se poate si cu mama si cu tata.
Nu sunt deloc în eroare. Faptul ca unul din părinți alege sa isi refacă viata nu înseamnă ca trebuie pus la stâlpul infamiei și drept pedeapsa sa i se ia dreptul de a avea relații cu propriul copil. Divorțul este una și încredințarea , domiciliul și legăturile minorului cu parintele nerezident sunt cu totul altceva. Sa nu confundam noțiunile de drept cu emisiunile de la televizor. Sustragerea internațională de minori este prevăzută în Regulamentul UE 2001/2003 dar repet Federația Rusa nu este membru UE, în schimba Conventia de la Haga din 1980 Raportul Perez-Vera art.65 pune în discuție exact o astfel de situație când unul din părinte devine cu orice preț deținătorul copilului ca și cum acesta ar fi un obiect. Intr-o astfel de situație se pune în discuție însăși schimbarea hotărârii de încredințare a minorului chiar dacă a fost exclusiva. Domiciliul minorului se poate stabili și de comun acord Cris811, se pot stabili condiții de vizita vacanta etc prevăzute de codul civil. De ce vi se pare normala procedura doamnei , aceea dea fugi cu minorul și a se stabili intr-o alta țară și a întrerupe legăturile genitoriale.. în aceste situații cauza penala este corelata cu cea civilă. Nu vorbim aici de un furt de obiecte. În situatia expusă de tata s-au încălcat multe legi, mama nu a așteptat finalul divorțului tocmai pentru ca știa care vor fi consecințele. deci a ales cu buna știință sa încalce legea. Sustragerea internațională de minori, impropriu numita rare internațională de minori, e o situație specială și da atât Ministerele de Externe ale ambelor tari se pot implica în încercarea de a rezolva în interesul minorului . Nu contează ambițiile, supărările etc dintre foștii soti. în acest caz se discuta problema minorului și a dreptului sau de a avea legături cu ambii părinți. Cum spuneam emisiunile lacrimogene de la televizor nu au legătură cu spiritul și aplicarea legii.
eclair mi se pare foarte bine zis aici: ''În situatia expusă de tata s-au încălcat multe legi, mama nu a așteptat finalul divorțului tocmai pentru ca știa care vor fi consecințele. deci a ales cu buna știință sa încalce legea.'' Asa este , si ea il pregatea din vara pe cel mic sa se instraineze de mine, interzicandu-i de fata cu mine sa mai vada, ca nici in parc nu mai are voie cu tati desi el se ruga de ea sa il lase, la fel si cand il asteptam si eu de la scoala, spunandu-i celui mic ca nu are voie sa se vada cu mine pana nu mi se stabileste un program de vizita.
In concluzie, ma ajuta daca fac plangere penala la MAE roman ? Trebuie si catre cel rus facuta una similara, dar la ce minister, tot de externe?
Multumesc anticipat inca o data pentru sfaturi si discutii.
Imi spunea un prieten care insa locuieste si munceste in Moscova, ca fara sa deschid un proces in Federatia Rusa , nu voi obtine nimic cu hotararile judecatoresti din Romania. Ca nici macar sa nu incerc sa imi iau bilet de avion in Moscova si sa le bat la usa ca vreau sa imi vad copilului ( la adresa parintilor sotiei, ca ea nu a avut niciodata domiciliu ei, de aia a si ales Romania ca tara unde sa ne traim casnicia). Pot chema Politia, acestia pot fi chiar agresivi cu mine si ma pot alege cu deportare. Este posibil sa fie asa salbaticie acolo ?
Efectiv toti din Rusia m-au dat la o parte, m-au blocat pe telefoane, pe retele sociale, s.a.m.d. deci nu numai sotia are probleme sociale si toata familia ei. NU sunt interesati de binele copilului decat asa cum vad ei acest ''ínteres''.