avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 980 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract vânzare-cumpărare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract vânzare-cumpărare

Bună ziua!
Părinții mei doresc să treacă casa pe mine și soțul meu. Cum ar fii mai bine să treacă ca să nu se mai schimbe și ca să stăm și noi în siguranță și ei până la moarte și nici după, ceilalți frați să nu atace? Mulțumesc!
Ultima modificare: Miercuri, 7 Aprilie 2021
Ana Murărescu, utilizator
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 15:01, 12 Aprilie 2021
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Păi de aceea am menționat că dacă doriți încheierea unui contract de vânzare cumpărare cu clauza de uzufruct viager, la încheierea actului trebuie să fie prezenți și frații dvs
Vânzările intre părinți și copii, cu rezerva uzufructului, sunt considerate a fi donații deghizate.
Ca atare, prezenta fraților la încheierea actului este pentru că aceștia să recunoască și să declare faptul că actul este oneros (Ca ati dat bani parintilor).
Vă mulțumesc frumos pentru ajutor! O singură întrebare mai am. Dacă părinții presupunem că se răzgândesc, se poate să îmi deconteze banii investiți?


Ultima modificare: Joi, 8 Aprilie 2021
gi-jane2, moderator
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Acum toți frații, au spus că nu vor nimic.

eu am senzatia ca nu prea intelegeti.
ce ar putea sa vrea fratii daca nu au nimic ?
Iar parintii, cand sa se razgandeasca ? Dupa ce semnati contractul, nu se mai pot razgandi. Nu investiti pana nu aveti acte.
parintii au si alta casa sau doar pe asta ?
Ce legătura au frații atâta timp cât nu e bunul lor?
Vânzarea se poate face și la minimul din grila notariala, iar banii sa fie dați efectiv prin act demonstrabil.

raluk0207 a scris:

Sa le platiti un pret real, sincer si serios, prin virament bancar si sa fie prezenti fratii dvs la incheierea actului de vanzare, declarand ca pretul a fost achitat si actul nu e o donatie deghizata.

2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pai au.
"Până la dovada contrară, înstrăinarea cu titlu oneros către un descendent ori un ascendent privilegiat sau către soțul supraviețuitor este prezumată a fi donație dacă înstrăinarea s-a făcut cu rezerva uzufructului, uzului ori abitației sau în schimbul întreținerii pe viață ori a unei rente viagere. Prezumția operează numai în favoarea descendenților, ascendenților privilegiați și a soțului supraviețuitor ai defunctului, dacă aceștia nu au consimțit la înstrăinare."- art.1091, alin 4 Cod civil

Se doreste vanzarea imobilului catre un copil, cu rezerva dreptului de uzufruct viager.
Iar prin "nu au consimtit la instrainare", nu ne referim la faptul ca fratii trebuie sa consimta la incheierea actului, ci sa fie prezenti si sa declare caracterul oneros al actului. Adica faptul ca parintii au primit efectiv bani.
Ultima modificare: Luni, 12 Aprilie 2021
raluk0207, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de vanzare - cumparare cu nuda prorprietate sau ....? crinaramona crinaramona Buna ziua! Vreau sa cumpar de la parintii mei casa in care locuiesc. Avand si un frate, care nu se intereseaza de soarta lor, cum trebuie sa procedez? ... (vezi toată discuția)
Pot pierde propietatea ? Nilmarcu Nilmarcu In anul 2014, mama mi a facut act de vanzare_cumparare ptr apartamentul in care locuiesc. Eu, mai am 4 frati. Mama mea, a murit in dec 2018. Mi a zis cineva, ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare cumparare sau contract de donatie danYel19 danYel19 buna ziua bunicul sotie mele vrea sa ne doneze apartamentul , dar cum sa facem contractul ? de vanzare cumparare cu uzufruct-viager sau de donatie ? precizez ... (vezi toată discuția)