Buna ziua,
am fost chemat in judecata pentru "iesirea din indiviziune" +"plata cheltuieli de judecata aferetente" de catre o ruda indepartata si necunoscuta pana la acest moment. am primit notificarea prin posta.
mostenirea o reprezinta niste terenuri agricole intr-o zona departe de mine.
terenurile nu valoreaza mult, partea mea este mica. ruda care m-a dat in judecata are partea consistenta. mai sunt cativa mostenitori cu parti mici.
Intrebare :este cum pot face sa ies cat mai simplu din chestia asta si fara sa ma prezint acolo. asa cum vad lucrurile acum ar fi 2 posibilitati :
1. las procesul sa se desfasoare in lipsa . le trimit o scrisoare (neautentificata/autentificata ?) specificand cum ca pot judeca in lipsa mea si eventual sa-mi dea o sulta, dar nimic in natura.
2. fac o hartie autentificata la notar cum ca renunt la drepturile de mostenire ... si le-o trimit cumva la judecatoria acelei comune ?
care varianta ar fi viabila , sau ce as putea sa fac ? scopul e sa scap cat mai simplu, fara drumuri, cu cheltuieli minime si eventual sa castig ceva sulta / bani.
Daca renuntati la mostenirea care vi se cuvine, in cadrul partajului (nedevenind coproprietar) nu vi se va cuveni nici un fel de sulta, pentru ca neacceptand mostenirea nu dobanditi nici o cota din terenuri si prin urmare prin partaj nu pierdeti nimic.
Trebuie sa va hotarati daca vreti acea sulta sau nu. Daca o vreti, acceptati mostenirea si solicitati judecarea in lipsa dvs. Daca nu vreti sulta, faceti o declaratie de renuntare la mostenire (sau de neacceptare in termen daca a trecut mai mult de 1 an de la data decesului).
intr-o marja aproximativa , cam cat reprezinta "cheltuielile de judecata" intr-un asemenea caz, si cum se impart (egal intre mostenitori sau proportional cu cota de mostenirea a fiecaruia) .
ce se intampla daca pur si simplu nu fac absolut nimic : sunt obligat sa platesc aceste cheltuieli ? exista riscul sa primesc efectiv pamant si eventual chiar sa fiu pus sa platesc sulta in conditiile in care am o f mica parte ?
E dificil de aproximat cheltuielile de judecata (onorarii avocati, contravaloare expertize daca se solicita, taxe de timbru). Acestea depind mult de speta, de cat de intelesi sau neintelesi sunt copartajantii si, mai ales de valoarea bunurilor.
Cheltuielile se suporta, teoretic, in functie de cota mostenita de fiecare dintre parti.
Pentru un raspuns la aceasta intrebare cel mai util ar fi sa va adresati unui avocat cu actele in mana.
La a doua intrebare, raspunsul este da. Daca nu optati in nici un fel, decide judecatorul.
Cedare mostenire
mariah2010
Buna ziua.Subiectul este urmatorul.Doua surori au facut succesiunea dupa moartea mamei, ambele fiind mostenitoare.Acum , dupa 10 ani una din surori vrea sa ... (vezi toată discuția)