avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 509 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Buna ziua..un angajat nu a beneficiat de concediu ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Buna ziua..un angajat nu a beneficiat de concediu odihna in 2020 ...

Bunaziua..un angajat nu a beneficiat de concediu odihna in 2020 si anul asta firma vrea sa plateasca concefiu neluat........in momentul de fata incadrarea mai mare...care va fi baza de calcul pt.acesta, va rog? Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:58, 15 Aprilie 2021
Indemnizaţia de concediu de odihnă reprezintă media zilnică a drepturilor salariale din ultimele 3 luni anterioare celei în care este efectuat concediul, multiplicată cu numărul de zile de concediu.
Media impartita la media nr.. de zile lucratoare din cele 3 luni sau la nr. zile in lunaa in care il acord?
Unii spun ca nu am voie sa platesc concediu, ci trebuie acordat neaparat? Care e realitatea va rog?

Cornel Vasile a scris:

Indemnizaţia de concediu de odihnă reprezintă media zilnică a drepturilor salariale din ultimele 3 luni anterioare celei în care este efectuat concediul, multiplicată cu numărul de zile de concediu.

1. Indemnizatia CO : se calculeaza media zilnica a drepturilor salariale din ultimele 3 luni anterioare celei in care se efectueaza concediul si se inmulteste cu numarul de zile de concediu de odihna.
Exemplu:
Venitul realizat în ultimele trei luni raportat la numărul de zile lucrătoare
Lună ------- Venitul realizat (lei) ----- Numărul de zile lucrătoare
Iunie ----------- 2000 -------------- 19
Mai ----------- -- 2000 -------------- 21
Aprilie ----------- 2000 -------------- 22
Total ----------- 6000 ---------------62

Media zilnică a indemnizaţiei de concediu de odihnă este de 96,78de lei/zi (6000 – venitul realizat în ultimele trei luni împărţit la 62 – numărul de zile lucrătoare corespunzătoare ultimelor trei luni).

Astfel, în luna iulie, angajatul, isi ia cinci zile de concediu de odihnă, si va avea o indemnizaţie de concediu de odihnă de 96,78 x 5 = 483, 90 lei.

2. art.146 alin.3 C.mun. prevede ca, compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.

Potrivit art.146 alin.2 C.mun., angajatorul este obligat sa acorde concediul de odihna neefectuat intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care s-a nascut dreptul la concediul de odihna anual.
In speta, angajatorul are obligatia sa acorde zilele de CO neefectuate in 2020 pana la 01.07.2022.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul concediu de odihna anyme anyme Buna seara, Am un angajat care a demisionat in 10 decembrie. 1.Cum ii calculez suma aferenta concediului de odihna neefectuat? 2.Unde o trec in declaratia ... (vezi toată discuția)
Cum se calculează indemnizația ? oanaportar oanaportar Hristos a înviat ! Vă rugăm frumos să ne ajutați cu un sfat. Un angajat are 3 zile de concediu neefectuate din 2019 si 5 zile din 2020. Restul ... (vezi toată discuția)
Compensare concediu odihna in bani cristina29 cristina29 Buna ziua! Conform Codului Muncii, concediul de odihna neefectuat se compenseaza in bani doar la incetarea contractului de munca. Dar daca acest CO nu s-a ... (vezi toată discuția)