avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 684 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Vanzare/cumparare teren intravilan cu suprafata ...
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Vanzare/cumparare teren intravilan cu suprafata diferita in act proprietate fata de cadastru

Buna ziua,

Vreau sa cumpar un teren intravilan.
Pe actul de proprietate al vanzatorului este trecuta o suprafata de 9000 m patrati.
Terenul este inscris in cartea funciara cu o suprafata de 10.000 m patrati conform masuratorilor cadastrale.
Atunci cand a fost facut cadastrul (masuratoarea) si inscrierea in cartea funciara, s-a facut un proces verbal de vecinatate (sau de buna vecinatate .. nu stiu exact) in urma caruia vecinii au fost de acord cu hotarele si cu masuratoarea. Deci teoretic vecinii au fost de acord ca suprafata are 10.000 m patrati.

Intrebare: dupa incheierea contractului de vanzare cumparare se va emite un nou act de proprietate pentru o suprafata de 10.000 m patrati?
Sau cumva se va trece 9000 m si trebuie sa treaca 3 ani pana cand se va putea trece suprafata de 10.000 m ?
Exista vreo problema in aceasta situatie, vreun risc care poate aparea dupa tranzactie?

Multumesc,
Catalin Smaranda
Cel mai recent răspuns: Catalin_Smaranda , utilizator 21:07, 24 Aprilie 2021
Nu se trece nimic automat!
Daca cumparati asa, ulterior va trebui sa faceti granituire. Printr-o actiune in instanta. Va trebuie o hotarare judecatoreasca.

Mai bine renuntati.
Daca terenul este deja inscris in cartea funciara (intabulat) cu suprafata de 10.000 de mp, atunci dumneavastra 10.000 mp o sa cumparati.

Scoateti incheierea de intabulare si verificati ce s-a intamplat. Poate cand s-a facut intabularea topograful a marit suprafata terenului de la 9.000 mp (in act) in 10.000 mp (ce a gasit in teren). Probabil de aceea a avut nevoie de procesul-verbal de vecinatate.

Daca da atunci ceea ce a facut este complet legal, si ma repet, o sa cumparati 10.000 de mp.
Multumesc pentru raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare/cumparare teren intravilan cu suprafata diferita in act proprietate fata de cadastru Catalin_Smaranda Catalin_Smaranda Buna ziua, Vreau sa cumpar un teren intravilan. Pe actul de proprietate al vanzatorului este trecuta o suprafata de 9000 m patrati. Terenul este inscris ... (vezi toată discuția)
Diferente masuratori cadastrale dorina123 dorina123 In actul de vanzare cumparare din 1966 suprafata casa+teren era de 170 mp. In urma masuratorii facuta pentru intabulare cadastrala au rezultat 195mp. Care ... (vezi toată discuția)
Situatie teren dobandit in anii 1980 prin incrisuri si cabana in zona montana intravilan adicxu adicxu Buna seara.Tatal meu a cumparat in anii 1980 un teren cu o cabana momarlaneasca construita pe suprafata aceea si atunci au facut hartie de mana .Suprafata ... (vezi toată discuția)