Buna ziua,
Am achitat un avans si un comision de intermediere pentru un imobil. In anuntul imobiliar scria ca acea locuinta are toate utilitatile. Proprietarul a mintit acelasi lucru. Ulterior, am descoperit ca apa e forata si nu exista racordare la curent. In actul semnat pe camp in ziua platirii avansului: "Promisiune bilaterala de cumparare" este urmatoarea clauza: "Noi partile, am luat la cunostinta ca daca vreuna din noi refuza sa-si execute obligatia de a incheia contractul de vanzare- cumparare in termenul stabilit, cealalta parte este indreptatita sa solicite instantei de judecata pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de contract de vanzare, caz in care va suportasi toate cheltuielile ocazionate de proces." Evident, noi nu mai vrem sa cumparam deoarece nici suprafata nu este cea trecuta in CF . Deja am platit avans pentru o alta locuinta. Avem sanse sa recuperam avansul platit precum si comisionul agentiei? Agentia a perceput comision la semnarea promisiunii bilaterale, deci nu s-a ajuns la vanzare. Am depus o plangere la parchet deoarece cumparatorii sunt niste batrani si nu vrem sa-i taram prin instante. Ar putea sa mearga fiul lor la tribunal in locul lor?
Mentionez ca anuntul care mentiona in mod mincinos ca exista toate utilitatile era postat de agentul imobiliar deci din punctul nostru de vedere cei doi, agentul si vanzatorul, sunt complici la inselaciune. Dupa ce a primit avansul, proprietara pune in continuare anunturi online cu casa de vanzare mintind in continuare ca exista curent de santier si ca exista demersuri pentru racordarea la curent. Cum pot eu dovedi ca ea nu a facut nici o cerere de racordare? Telefonic mi s-a spus ca nu exista cerereri pe cnp-ul ei insa in scris nu pot obtine un raspuns. In Promisiunea bilaterala care nu a fost intocmita la notar exista urmatoarele clauze:
-"Noi partile, am luat la cunostinta ca daca vreuna din noi refuza sa-si execute obligatia de a incheia contractul de vanzare- cumparare in termenul stabilit, cealalta parte este indreptatita sa solicite instantei de judecata pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de contract de vanzare, caz in care va suportasi toate cheltuielile ocazionate de proces."
-"Solicitam notarea antecontractului de vanzare in cartea funciara a imobilului in temeiul art. 906 din codul civil";
si
-"Daca P-V nu-si indeplineste promisiunea de a incheia contractul de vanzare subsemnatul pc voi avea dreptul ca la termenul fixat prin antecontract pentur autentificare sa solicit inscrierea in favoarea mea in cartea funciara a unei ipoteci legale asupra imobilului pentru restituirea sumei platite in baza antecontractului potrivit articolului 2386 pc. 2 cod civil."