avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1094 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj dupa divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj dupa divort

Divortul s-a pronuntat cu acordul partilor si incredintarea copiilor mamei.
Apartamentul este bun comun cu contributia exclusiva a sotului insa, demonstrabila prin acte, respectiv prin vanzarea unui alt apartament bun propriu al sotului, si achizitia cu achitarea diferentei de catre acesta printr-un credit.
In cazul unui proces de partaj ce sanse am sa nu mai primesc nimic ? Masina, chiar daca este considerata masa partajabila, odata pronuntata sentinta definitiva de divort , se poate instraina fara a mai face obiectul partajului ?
In ce masura conteaza copii in procesul de partaj, tinand cont ca ancheta sociala a fost facuta in apartamentul bun comun.
Ultima modificare: Marți, 5 Ianuarie 2010
sictiran, utilizator
Cel mai recent răspuns: dia_dia45 , utilizator 13:49, 23 Iulie 2014
sictiran a scris:

Divortul s-a pronuntat cu acordul partilor si incredintarea copiilor mamei.
Apartamentul este bun comun cu contributia exclusiva a sotului insa, demonstrabila prin acte, respectiv prin vanzarea unui alt apartament bun propriu al sotului, si achizitia cu achitarea diferentei de catre acesta printr-un credit. In cazul unui proces de partaj ce sanse am sa nu mai primesc nimic ? Masina, chiar daca este considerata masa partajabila, odata pronuntata sentinta definitiva de divort , se poate instraina fara a mai face obiectul partajului ?
In ce masura conteaza copii in procesul de partaj, tinand cont ca ancheta sociala a fost facuta in apartamentul bun comun.

Regimul bunurilor este reglementat de art. 31 Codul Familiei astfel:
Nu sunt bunuri comune, ci bunuri proprii ale fiecarui sot:
f) valoarea care reprezinta si inlocuieste un bun propriu sau bunul in care a trecut aceasta valoare.

Daca reusiti sa demonstrati ca la achizitia apartamentului s-au folosit banii din vanzarea apartamentului bun propriu, numai diferenta platita la achizitia apartmentului va fi considerata bun comun, deci numai aceasta cota se va partaja.
In aceste conditii, dumneavoastra aveti o contributie majoritara la dobandirea bunului, iar foata sotie un drept de creanta reprezentand contributia ei la plata acestor rate. Puteti solicita atribuirea lui in natura cu plata unei sulte carte fosta sotie.
Daca reusiti sa dovediti faptul ca ati avut venituri mai mari decat sotia, puteti solicita instantei sa constate contributia dv exclusiva la dobandirea bunului.
Trebuie sa tineti cont de faptul ca in procesul de partaj parintii nu pot fi martori, iar sumele ce depasesc valoarea de 250 lei se dovedesc numai cu inscrisuri.
In cazul bunurilor mobile (masina), chiar daca aceasta a fost achizitionata in tumpul casatoriei, ea poate fi instraintata fara acordul expres alceluilalt sot, dar suma rezultata in urma vanzarii va fi adusa la masa partajabila.

Existenta copiilor minori nu are relevanta in procesul de partajare a bunurilor comune.
Incredintarea copiilor minori e un criteriu avut in vederea impartelii prin atribuire(alaturi de veniturile realizate, de sumele de bani intrebuintate in vederea platii pretului , profesia sotilor , cota -parte din dreptul de proprietate , individualizata, etc)
eu sunt pers in cauza despre care vb dumnealui.. adica eu sun fosya sotie.
Tu esti sotul si nu toate investitiile au fost facute de catre tine. Ai uitat de banii investiti de mine, care reprezinta ordinul miilor de euro si de investitiile facute de catre mine dar care apar pe facturile firmei prietenului dumitale..????? Iar in fostul tau apt investitiile au fost facute in mare parte numai de catre mine. In alta ordine de idei.. acest apt nu l-ai cumparat in intregime cu banii dumitale si diferenta de bani de la 2 camere la trei camere ai primit-o de la tatal meu care a facut un credit pe numele lui dar care il platim noi. Deci nu poti face partaj draga donule pana nu-ti achiti ratele. In rest nu mai abera ca induci oamenii in eroare.
In cazul bunurilor mobile (masina), chiar daca aceasta a fost achizitionata in tumpul casatoriei, ea poate fi instraintata fara acordul expres alceluilalt sot, dar suma rezultata in urma vanzarii va fi adusa la masa partajabila.

Domnul in cauza a facut partaj doar pt apartament. Am iesit din subdiviziune la notar. Dar in acel act de iesire din subdiviziune era vorba strict de apartament si nu de masina. Masina a fost cumparata in timpul casatoriei. Masina nu am impartit-o. Ba mai mult s-au scurs deja 4 ani si jumate de la partajul cu apt. Ce se va intampla cu masina acum? mai pot face partaj , pt ca, din cate mi-am dat seama, domnul a vandut masina de ceva timp, fara consimtamantul meu iar mie nu mi s-a atribuit nimika. Ce sfat imi dati, va rog????

multumesc anticipat



Ultima modificare: Miercuri, 23 Iulie 2014
dia_dia45, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj cri_xtina cri_xtina Sunt in divort de sotul meu,pe 21 mai am termen.As vrea sa stiu in caz de partaj daca sotul poate avea pretentii asupra apartamentului detnut dinainte de ... (vezi toată discuția)
Divort Julia24 Julia24 Buna ziua. In cazul unui divort, cum se face partajul? Eu sunt casatorita de un an si jum. Eu doresc sa divortez pentru ca nu mai functioneaza deloc... Avem ... (vezi toată discuția)
Impartire bunuri comune  Loredana Puscasu Loredana Puscasu Sunt in divort si dupa ce voi termina divortul voi deschide o actiune de partaj. Am discutat cu fosta sotie si aceasta sustine ca nu o poate da nimeni afara ... (vezi toată discuția)