avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1043 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Denumire / Nume asociatie
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Denumire / Nume asociatie

Denumire / Nume asociatie

Stiti cumva care este procedura de schimbare a numelui unei asociatii ? Este complicata? Merita? Sau e mai usoara infiintarea unei noi asociatii ?

Am auzit ca procedura de infiintare asociatie s-a simplificat. Este adevarat?
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 13:31, 7 Mai 2021
Ba chiar va rog sa tineti cursul pentru aplicarea normei civile in timp, cu aplicabilitate la aceasta speta si sa imi indicati in baza carui text de lege noile asociatii au obligatia de a renunta la actul constitutiv ( si eventual sub ce sanctiune).
Asociatiile infiintate sub imperiul legislatiei vechi au ramas in fiinta chiar si dupa ce legea pentru infiintarea lor s-a modificat si a prevazut noi cerinte, cu unele exceptii prevazute in mod expres de noua norma prin care s-a mentionat obligativitatea indeplinirii noilor conditii. Spre exemplu, in urma maririi capitalului necesar pentru infiintarea unei fundatii, veche fundatie a ramas valabil infiintata, cu un capital social sub noul plafon, fara sa oblige nimeni la aducerea unui nou aport.
Nu exista sanctiune expres prevazuta nici norma expresa sau termen pentru a muta din Actul Constitutiv in Statut elementele care in trecut erau numai in Actul Constitutiv, este o chestiune de interpretare. Temeiul interpretarii pe care o dau eu este metoda logica - argumentul ad absurdum corelat cu metoda teleologica care ma conduce la aprecierea ca vointa leguitorului este sa aduca in timp functionarea tuturor ONG-urilor sub umbrela aceluias set de norme, chiar daca nu a prevazut termene si sanctiuni asa cum a prevazut in normele care guverneza societatile lucrative cand s-a cerut majorare de capital de exemplu sau cum s-a cerut la PFA cand a venit noul cadru legal care este acum in vigoare. Evident ca se pot gasi si argumente contrare, ex. prezuma ca leguitorul roman nu este un haotic si zapacit ci foarte riguros si deci ca lipsa unor prevederi exprese privind alinierea la noul cadru legal ar arata vointa leguitorului se se aplice ONG-urilor principiul tempus regit actum si deci sa ramana fiecare guvernata de normele legale in vigoare la data infiintarii lui chiar daca la un moment dat cadrul legal in vigoare va fi cu totul altul.
Ca sa ajungeti la acest argument prin interpretarea logica, utilizand rationamentul ad absurdum ar trebui sa porniti prin a demonstra imposibilitatea logica a situatiei expuse de mine, respectiv ca actul constitutiv ramane valabil incheiat sub imperiul vechii legi si ca, fiind un act valabil incheiat care cuprinde elemente de identificare al Asociatiei, acesta trebuie modificat - ori nu ati facut asta si nici nu vad cum ati putea face asta. In continuare, interpretarea teleologica nu poate avea efect cata vreme nu este corelata cu prima metoda, care, dupa cum am spus mai sus, nu se aplica si cata vreme se bazeaza doar pe creativitatea dvs juridica, fiind doar o "adaugare la lege".
Sunt de acord cu dvs. ca la un moment dat cadrul legal va fi cu totul altul, insa nu trebuie sa ajungem la lege lata cata vreme in normele legale care modifica legislatia anterior existenta, atunci cand este cazul, legiuitorul impune alinierea la noile cerinte legale - exemplele sunt multe - ori dintr-o interpretare pur logica, coreland rationamentul a pari cu cel per a contrario, parerea mea ramane ca in acest caz legiuitorul nu a dorit sa impuna o alinire la legislatia actuala si a permis in continuare functionarea asociatiilor constituite sub imperiul legislatiei anterioare, in conditiile care erau in vigoare la momentul infiintarii, cel putin in aspectele care privesc speta in discutie. In concluzie, actul constitutiv al Asociatiilor care au fost infiintate in baza unui asemenea act produce in continuare efecte si terbuie modificat ca atare, nefiind suficienta doar modificare statutului.
Ca raspuns pot sa va spun ca in ultimele 5 luni am facut la vreo duzina de asociatii forme actualizate de Statut pt ca au avut alegeri sau au dorit sa schimbe unele reguli si cu ocazia asta in toate cazurile am preluat in Statut si ce era inainte in Actul Constitutiv si am prevazut ca acel document devine ineficace juridic si nu am mai facut nici act aditional la acesta nici forma actualizata. Toate instantele cu care am avut de a face au acceptat fara rezerva aceasta interpretare. La cat de neunitara este jurisprudenta, sunt convins ca se gasesc si judecatorii sau Tribunale care sa impartaseasca interpretara Dvs, si sa accepte si chiar sa pretinda in continuare ca asociatiile in fiinta la data de 5 decembrie 2020 sa pastreze si sa opereze in continuare pe Actul Constitutiv nu doar pe Statut.... De asemenea stiu zeci de asociatii si fundatii care dupa 5 decembrie au depus acte aditionale sau forme actualizate de Statut in varianta sub semnatura privata desi anterior desigur erau toate atestate avocatial sau autentificate notarial. In niciunul dintre cazuri nu a considerat instanta ca se aplica principiul simetriei si ca pt a modifica actul care era anterior autentificat notarial sau atestat avocatial ar fi trebuit si acum sa il autentifice respectiv sa il ateste. Asa cum nici cand s-a modificat anterior legislatia ONG si variantei de autentificare notariala i s-a adaugat in cazul asociatiilor si federatiilor cea de atestare avocatiala a actelor, nu a trebuit ca ONG existente si a caror acte erau autentificate notarial sa continue pe viitor sa le faca tot numai autentificate notarial....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rescriere statut asociatie 123456679 123456679 Bună ziua, conform noilor modificari din OG 26/2000 actul constitutiv este eliminat iar statutul va include si datele din actul constitutiv. Imi poate spune ... (vezi toată discuția)
Aceeasi conducere pentru ong luc7v luc7v Un ONG a fost infiintat acum 2 ani si s-a specificat in statut ca se alege conducerea cu un mandat de 2 ani. Daca acum se alege aceeasi conducere, mai este ... (vezi toată discuția)
Statutul si actul constitutiv al ascociatiilor maneaciprian17 maneaciprian17 Buna ziua! Am o nelamurire cu privire la statutul si actul constitutiv al asociatiilor. Autentificarea acestor documente ce presupune? Este ... (vezi toată discuția)