avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 672 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drum de acces micsorat in latime. Buna ziua, In 2002, ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drum de acces micsorat in latime. Buna ziua, In 2002, am cumparat un teren de 600 mp, dintr-un ...

Buna ziua,

In 2002, am cumparat un teren de 600 mp, dintr-un lot mai mare, care nu avea acces direct la strada. Conform c/v, citez " Eu, vanzatorul, constitui un drept de servitute cu piciorul si mijloace auto, in favoarea cumparatoarei, asupra terenului in suprafata totala de 291 mp, ce are destinatie de drum de acces si se invecineaza la nord cu terenul ce se vinde, pe o lungime de 72 ml si o latime de 4 ml." S-a construit un imobil si nu am avut probleme cu trecerea pana cand terenul de vis-a-vis a fost cumparat de altcineva, care sustine ca a cumparat si drumul de acces. Initial, vecinul nu a zis nimic, mi-a cerut acces la singura sursa de gaz pe care am platit-o eu si nu i-am cerut nimic in schimb. Cand s-a vazut cu gazul in casa, a inceput sa aiba pretentii. Mi s-a cerut initial sa platim 10.000 Euro pentru partea noastra de drum, chipurile(mentionez ca mai este un vecin lipit la est de mine, care are si el la randul lui garantat prin contract drum de acces). E o aberatie, mai ales ca daca e sa impartim la 4, adica atatea familii care folosesc drumul de acces, mie imi revin aproximativ 73 mp, in conditiile in care pentru terenul de 600 mp am platit 9800 dolari SUA. Fostul proprietar nu ne-a impus nici o suma de plata. Dupa cererea aberanta pe care am refuzat-o, a inceput sa blocheze drumul cu o masina auto. Cand am incercat sa iau legatura cu el, mi-a zis ca e treaba mea cum ies din casa, ca e drumul lui proprietate si face ce vrea cu el. Am sunat la 112 si au venit si au luat declaratii si vecinul a fost somat sa lase drumul de acces liber, chiar daca el e proprietar si ca daca au ceva de impartit cu mine sa o faca in instanta. Au trecut 2 ani in care a tot tatonat terenul ca sa scoata bani. Acum, mai nou, pentru ca sunt 2 familii pe partea de nord(rude prin casatorie), si-au scos toate tomberoanele de gunoi(4 la numar si 6 in zile de ridicare a sticlei) si le-au legat de gardul lor cu lant si lacat, rasfirate pe o lungime de cca 35 de m, si nu numai atat, le-au impins de la gard spre drum inca jumatate de metru. Deci, practic, au luat aproape un metru din latimea drumului de acces si ma gandesc ca e posibil ca in realitate sa nu fie 4 ml, ci chiar 3,5 ml, ca nu mi-a dat prin cap sa masor exact, minus tomberoanele lor si spatiul de jumate de metru dintre gard si tomberoane, dar iti dai seama cand masina, din oglinda in oglinda, abia are loc de trecere. Masinile de gunoi nu pot intra, angajatii de la urban merg 72 de m pe jos ca sa traga dupa ei tomberoanele, care in ziua ridicarii gunoiului li se scot lanturile. Masinile abia pot trece si lovesc oglinzile retrovizoare de tomberoane. Masina de la ENEL, care a venit pentru reparatii, a trebuit sa-si retraga oglinzile pentru ca nu avea loc sa treaca. Orice masina de curierat pateste la fel. Pompierii, daca eu nevoie, nu pot intra clar.
Povestea e mai lunga de atat, dar nu mai stiu ce sa fac. Trebuie sa merg iar la politie? Politia nu prea se baga, mai ales ca drumul de acces e privat si vecinul sustine ca e al lui si plateste impozite pe el. Nu stiu pe nimeni care sa cumpere un drum de acces, mai ales cand nu are nici un avantaj de la el.
Astept un sfat de la dvs.
Multumesc,
Ultima modificare: Joi, 29 Aprilie 2021
nemesisd, utilizator
Cel mai recent răspuns: nemesisd , utilizator 20:18, 29 Aprilie 2021
Bună ziua!
Dacă nu aveți posibilitatea de a ieși la drumul public și acest drum de servitute era cel mai scurt până la drumul public, iar noul proprietar nu va mai permite trecerea pe acest teren unde era constituită inițial servitutea, puteți să îl dați în judecată ptr recunoașterea legală a dreptului de trecere!
Av. Moceanu Madalina
Baroul Bucuresti
Multumesc pentru sfat. Problema acum nu e ca nu imi permite accesul, ci mi-l permite, dar a ingustat drumul de acces de asa natura ca o masina abia are loc sa treaca din cauza tomberoanelor plasate permanent pe drum. Dupa atentionarea politiei nu-si permite sa spuna ca nu ma lasa sa trec, dar ingreuneaza traficul si trebuie sa fi contorsionist la manevrarea masinii ca sa poti intra in curte. Cata abilitate ai la manevrarea masinii si tot te lovesti de tomberoane, mai ales noaptea cand pe acest drum nu exista lumina.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept de trecere Marian2901 Marian2901 Buna ziua, acum doi ani am cumparat o propietate in Clinceni de la o doamna stabilita in SUA Am cumparat casa si 1211 mp teren. Initial doamna a avut 3500 mp ... (vezi toată discuția)
Va rog sa ma ajutati cu un sfat bebe2000 bebe2000 Acum 2 ani am cumparat o vila cu teren, langa mine mai este o vila ( identica cu a mea) construita de acelasi vanzator. Vila mea fiind prima iar a vecinului a ... (vezi toată discuția)
Proprietarul fondului aservit a pus gazon pe jumătate din suprafața servituții de trecere. Îmi poate face plângere penală pentru distrugere dacă trec cu mașina peste gazon? Aida2016 Aida2016 Proprietarul fondului aservit,a pus gazon pe jumatate din suprafata servitutii de trecere constituita in favoarea noastra.A facut asta ca sa nu ajungem la ... (vezi toată discuția)