Buna ziua! Am și eu o nelămurire. Am un copil dar cu tatăl acestuia nu ne mai înțelegem de ceva vreme. Copilul este trecut pe numele tatălui de familie. Nu vreau sa ii schimb numele sau sa se ajunga la decăderea din drepturile parintesti și nici sa opresc tatăl de la copil. Dar tatăl copilului este plecat din tara 9 luni pe an fiind șofer de camion. Intrebarea mea Dacă există vreo sansa sau o modalitate de a cere hartie prin care eu as putea merge cu copilul și în străinătate Si Nu la fiecare plecare din tara sa ii cer lui acordul? Doresc sa stiu daca pot face o declarație notarială prin care el sa imi permita mie sa plec cu copilul ori de câte ori e de mers pe perioadă nedeterminată fără să încerc să iau legatura cu el cand e sa merg.
Bună ziua.
Aveți posibilitatea ca, pe calea unei ordonanțe președințiale, să solicitați instanței de la domiciliul copilului, suplinirea consimțământului tatălui, în vederea părăsirii teritoriului țării, pe o perioadă determinată. Procedura are caracter urgent și se judecă în cca 2 săptămâni. Asta, în ipoteza în care nu există nicio posibilitate de a ajunge la o înțelegere cu tatăl copilului.
Dacă există, totuși, o minimă înțelegere, puteți solicita acestuia să dea o declarație notarială (cu valabilitate de 3 ani, ce se poate reînnoi), prin care să vă permită aceste ieșiri din țară cu copilul.
Cu stimă, av. Hulea Ionuț-Marius.