avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 880 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... constituirea dreptului de proprietate prin uzucapiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

constituirea dreptului de proprietate prin uzucapiune

Buna ziua!

Firma la care lucrez a primit prin transfer, ca mijloc fix, in 1973 un bloc de nefamilisti. Din acel moment a incasat lunar, cu tiltlu de chirie, sume de bani de la cei care au inchiriat camere in acel bloc. Din pacate actul de transfer nu mai exista. Contracte de inchiriere sunt, dar nici acelea toate. De-a lungul timpului s-au pierdut, mai ales ca a fost o inundatie care a distrus mare parte din actele de la contabilitate.
Blocul se regaseste in declaratiile de impozit ale firmei, dar numai in 6 ani ( 1996, 1997, 2000, 1999, 2001, 2002).
Am scos certificat de atestare fiscala si acolo acest bloc nu apare.
Conducerea firmei doreste obtinerea titlului de proprietate prin invocarea uzucapiunii. Mentionez ca acest bloc nu este revendicat de nimeni altcineva, dar nu putem instraina camerele pentru ca nu putem face dovada calitatii de proprietar.
Datorita faptului ca nu s-a platit impozit anual pe aceasta constructie (terenul apartine unei alte persoane juridice, care l-a primit tot prin transfer in 1973, dar si-a constituit dreptul de proprietate asupra terenului), m-am gandit sa facem dovada posesiei prin statele de plata prin care salariatilor nostri au platit chiria lunar. Mai putem merge la notar cu cativa din fostii chiriasi pentru a da acestia declaratie pe proprie raspundere ca au locuit in acel bloc si ca au platit chirie firmei noastre.
Este complicat, dar eu nu vad alte solutii.
Va rog frumos sa imi spuneti parerea dumneavoastra.
O zi buna!
Cel mai recent răspuns: ContSters98540 , utilizator 09:56, 6 Ianuarie 2010
Cautati si la arhive acel act de transfer, trebuie sa dovediti ca ati exercitat o posesie utila, continua si sub nume de proprietar, pentru a avea sanse reale de castig.
Toate societatile care au avut capital de stat si-au constituit proprietatea in baza H.G. nr.834/1991. Daca nu ati urmat procedura prevazuta de acest act normativ nu vad cum veti reusi in baza unei actiuni in constatare avand in vedere ca regimul bunului va fi considerat unul public. Totodata, conform dreptului de accesiune imobiliara, proprietarul terenului va poate opune dreptul sau real... Reorientati-va pe HG 834/91..
am cautat in arhive. acel act nu mai exista
Multumesc pentru opinie. Dar HG 834/1991 nu face referire numai la terenuri?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Uzucapiunea ContSters98540 ContSters98540 Buna ziua, Firma la care lucrez a dobandit prin transfer posesia unui bun imobil in 1973. Din pacate acest act prin care s-a facut transferul nu mai poate fi ... (vezi toată discuția)
Cladire pe terenul altuia ContSters98540 ContSters98540 Buna ziua, As dori sa supun atentiei dvs urmatorul subiect. Firma la care lucrez a primit in 1973 prin transfer de la o alta firma un bloc de nefamilisti. ... (vezi toată discuția)
Reglementare situatie juridica babaangi babaangi Buna ziua! Va rog sa ma ajutati, daca se poate. O societate comerciala, tip SRL, avand ca profil statiune balneo-climaterica, intentioneaza sa-si reglementeze ... (vezi toată discuția)