avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 364 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Fortare consemn la domiciliu.
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Fortare consemn la domiciliu.

Lucrez la o multinationala cu program 24/24 7 zile din 7 . Din cauza lipsei de personal si sa nu mai faca angajari vor sa ne forteze sa facem consemn la domiciliu Sambata si Duminica + sarbatorile legale. Mentionez ca angajatii au depus catre conducere un act prin care nu sunt de acord cu lucrul in consemn. Cu toate acestea conducerea continua demersurile sa implementeze lucrul in consemn. Vreau sa stiu daca au voie sa forteze angajatii sa lucreze in consemn si daca nu , ce lege incalca ? Va multumesc.
Ultima modificare: Marți, 11 Mai 2021
seebyy35, utilizator
Cel mai recent răspuns: Emilika40 , utilizator 14:18, 12 Mai 2021
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Codul Muncii
Art. 3
......
(3) Nimeni nu poate fi obligat sa munceasca sau sa nu munceasca intr-un anumit loc de munca ori intr-o anumita profesie, oricare ar fi acestea.
(4) Orice contract de munca incheiat cu nerespectarea dispozitiilor alin. (1)-(3) este nul de drept.
Multumesc pentru raspuns , dar noi vrem sa muncim pe aceleasi locuri de munca dar nu vrem sa lucram la consemn.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Vă poate modifica actualele contracte de muncă doar prin acte adiționale și cu acordul dvs. Legal ar fi să vă dea un exemplar pe care ar fi bine, înainte de a-l semna, să-l arătați unui specialist în legislația muncii. E altceva decât să întrebați despre el pe un forum.

Am citit niște articole din care rezultă că munca în consemn la domiciliu sau la locul de muncă nu sunt clar reglementate în legislația noastră, iar instanțele tratează diferit litigiile de muncă cu acest subiect.

Specialiștii care le-au scris sunt de părere că ar trebui considerată timp de muncă chiar dacă nu e efectiv chemat la punctul de lucru să presteze, pentru că în acel interval omul nu dispune de timpul lui liber: nu are voie să părăsească localitatea, nu are voie să bea alcool sau să își închidă telefonul.
Există, totuși, o decizie CJUE care face lumină și care cred că ar putea fi luată în considerare, însă se referă la consemnul la locul de muncă.

Citiți și dvs., poate înțelegeți mai ușor::
[ link extern ]
[ link extern ]
Ultima modificare: Miercuri, 12 Mai 2021
Emilika40, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Există bază legală sa fii ținut la locul de muncă 168 ore ... mitabiciclista mitabiciclista Există bază legală sa fii ținut la locul de muncă 168 ore continuu fără sa poți pleca acasă și să ți se interzică libertatea?Practic să lucrezi 7 ... (vezi toată discuția)
Important! Larisadya Larisadya Buna seara, Numele meu este larisa,am 24 de ani si sunt insarcinata in 14 saptamani,mentionez ca lucrez in comert unde am o activitate de 3 ani ... (vezi toată discuția)
Munca prestata sambata si duminica salariat2015 salariat2015 Buna ziua, Ma interesa sa stiu daca exista un nr maxim de weekend-uri pe luna pe care firma te poate obliga sa muncesti? Precizez ca lucrez intr-un call ... (vezi toată discuția)