avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 692 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... mebru sindicat fara accept
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

mebru sindicat fara accept

Buna ziua!
Sunt salariat bugetar in invatamant, profesor calificat, in al cincilea an.
In primii 4 ani nu am platit nici un ban pentru sindicat facandu-mi anuntata dorinta de a nu face parte din sindicat, in al cincilea an, mai exact din anul 2009, septembrie am plecat la alta scoala titularizandu-ma si ulterior detasandu-ma la alte scoli. In cosecinta sunt platit din 2 parti(scolile tinand de primarii diferite), dar cumulate salariile fac cat unul intreg...
Din lunile octombrie 2009 am constatat pe fluturasii de salariu oprirea banilor pentru sindicat, la ambele scolii in valoare de 1% din salariu, am solicitat secretariatelor explicatii mai ales ca cele doua scoli au sindicate diferite...cu alte cuvinte sunt fara sa vreau membru de sindicat, in doua chiar si diferite...
Doresc sa actionez in instanta scolile pe motiv ca NU doresc sa fiu membru sindicat avand in vedere urmatoarele repere legisaltive:
CONTRACT MUNCÃ Nr. 2895/21 din 29 decembrie 2006 (Contractul colectiv de muncă unic la nivel naţional pe anii 2007 - 2010)
ART. 91
(2) Reţinerea şi deducerea fiscală a cotizaţiei se fac pe baza cererii organizaţiei sindicale, la care se ataşează lista membrilor de sindicat şi semnătura acestora de acceptare a reţinerii. Lista se înaintează angajatorului la începutul fiecărui an de către sindicat şi va fi actualizată ori de câte ori este nevoie, de către acesta.
ART. 103
În contractele colective de muncă încheiate la nivel de unitate de către sindicate în numele salariaţilor, părţile contractante vor conveni, printr-o clauză expresă, ca salariaţii asupra cărora se întind efectele contractului colectiv de muncă negociat, alţii decât membrii de sindicat, să plătească o contribuţie pentru desfăşurarea negocierilor colective, care să nu fie mai mică de 0,6% din salariu, dar care să nu depăşească valoarea contribuţiei sindicale. Această contribuţie urmează a forma un fond separat utilizat exclusiv pentru pregătirea şi desfăşurarea negocierilor colective

Niciunde, nu se face precizarea ca aceasta "contributie" precizata in articolul 103 se va plati lunar, dar retinerea ei este evident in contradictie cu art 91, al.(2).
Totodata pot apela la art.40, alin1 Constitutai Romaniei privind libertatea de a face sau nu face parte din sindicat, iar pt art 103 CCM pot apela la art 41 alin 6 Constitutia Romaniei.
Nu vreau recuperarea sumelor de bani, nici alte sume ci doar sa nu fiu membru al unui sindicat/asociatii etc
Ultima modificare: Joi, 7 Ianuarie 2010
Autor, utilizator
Cel mai recent răspuns: Darie Tudor , utilizator 21:07, 20 Octombrie 2010
buna ziua

sfatul meu este sa
acceptati in primul rand ca greseala este omeneasca

tehnic se numeste eroare umana

daca au trimis lista copiata dupa statul de plata este foarte posibil sa nu se fi gandit ca nu sunteti inscris in sindicat si atunci gata incurcatura ... COPY / PAST

financiar 1% din 1/2 +1% din 1/2 = 1% din salariu deci daca este distribuit pe doua sindicate ar putea avea chiar unele avantaje ...... pe care le stiu dar nu vile pot sugera

eu zic chiar sa va inscrieti in sindicat daca nu ati facut acest pas,

iar daca procentul de 1% din salariu este mare ceea ce este perfect posibil in functie de valori, cheltuieli, obligatii etc. puteti cere sa ramineti la un singur sindicat si practic sa platiti o cotizatie de 0,5%, sau sa renuntati la ambele sindicate dar numai din ratiuni economice

mi se pare ca si eu am luat la un moment dat acesta hotarare si cand mi-am mai revenit m-am reinscris in sindicat

acum lucrez la societate privata multinationala si sa stiti ca se simpte lipsa sindicatului
Autor a scris:

Consider ca este dreptul meu de a alege daca sa fiu sa nu membru de sindicat
Si eu nu doresc sa fiu, nu e vorba de bani sau altceva ci doar de principii...


Libertatea de asociere recunoaste dreptul persoanelor de a constitui sau face parte din diferite forme de asociere.
Potrivit acestui principiu constitutional, este dreptul dvs de a faca sau nu parte dintr-un sindicat.
Mai toate institutiile publice insereaza sau incheie acte aditionale cu o caluza expresa privind contributia nemembrilor de sindicat deoarece se considera ca drepturile castigate prin negociere se rasfrang asupra tuturor salariatilor. Problema a aparut deoarece actualul contract colectiv este mult prea evaziv cu privire la aceasta situatie. Contractul anterior 2005- 2006 era mult mai clar. Astfel, in Art. 3. - prevedea expres:
(4) In contractele colective de munca incheiate la nivel de unitate, bazate pe negocieri colective de catre sindicate in numele salariatilor, partile contractante vor conveni, printr-o clauza expresa, plata unei contributii lunare de catre salariati, altii decat membrii de sindicat, pentru desfasurarea negocierilor colective, dar care sa nu fie mai mica de 0,3% din salariu si care sa nu depaseasca valoarea contributiei sindicale.
Cel putin la noi in zona practica unitara este ca retinerea pt nemembrii sa fie la minimul prevazut pentru a se face diferentierea de membrii de sindicat care mai beneficiaza si de alte facilitati...

in concluzie...in cazul unui proces am castig de cauza sau nu?
In primul rand verificati daca in contractul colectiv la nivel de unitate este inserata aceasta clauza, care sunt prevederile ei si daca celorlalti nemembrii li se retine sau nu aceasta contributie (ca sa puteti exclude posibilitatea unei simple erori).

Alte discuții în legătură

Contributie pentru desfasurarea negocierilor colective Instantlife Instantlife CCMUN 2007-2010 ART.103: In contractele colective de munca incheiate la nivel de unitate de catre sindicate in numele salariatilor, partile contractante vor ... (vezi toată discuția)
contributia nemembrilor de sindicat amisilisteanu amisilisteanu Ce lege reglementeaza contributia nemembrilor de sindicat? (vezi toată discuția)
Salariu pe grila sau nu? robertsega32 robertsega32 Daca intr o unitate exista un contract colectiv de munca care prevede si o grila de salarizare pe clase in functie de studii, profesie etc. poate fi ... (vezi toată discuția)