avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 585 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

partaj

Buna. Parintii mei au divortat in urma cu 18 ani fara sa faca partajul bunurilor comune ( o casa, anexe si gradina). Tatal meu ramanand sa locuiasca in aceasta casa, vrea sa faca unei persoane act de vanzare-cumparare. As vrea sa stiu daca poate face asta fara acceptul mamei, al meu si al surorii mele sau daca poate face orice altceva sa instraineze bunurile. Multumesc.:help::help::help:
Ultima modificare: Miercuri, 6 Ianuarie 2010
corina.maria, utilizator
Cel mai recent răspuns: Alina Musat , Avocat 14:02, 7 Ianuarie 2010
Daca imboliul este numai pe numele sau o poate face insa fosta sotie poate oricind sa solicite partea sa din bunurile comune
daca actul de proprietate este pe numele lui poate sa faca act de v-c.
carmenmur a scris:

daca actul de proprietate este pe numele lui poate sa faca act de v-c.


Actele prin care se dispune asupra bunurilor comune (actele de dispozitie ) presupun acordul ambilor copartasi..Sanctiunea lipsei acordului de vointa e nulitatea relativa , in acest caz.(nu mai functioneaza acel mandat tacit reciproc ,incident in cazul actele de insemnatata marunta , cele de administrare si conservare)

Daca realitatea nu e prezentata in momentul perfectarii unui act translativ de proprietate , e savarsita infractiunea de fals in declaratii.
sanctiunea lipsei acordului de vointa al unuia dintre soti, in acest caz, este nulitatea absoluta .
conform codului civil sunt sunt cauze ce atrag nulitatea absoluta a actului juridic :lipsa consimtamantului , lipsa cauzei, caracterul fals, ilicit sau imoral al acesteia, etc.
Mai intai ar trebui sa detaliati modul de dobandire al acestor bunuri: le-au cumparat impreuna, locuiau in chirie la momentul divortului, au fost cumparate in rate, au fost primite ca mostenire? In functie de raspuns se poate vorbi de partajare si instrainare.

Alte discuții în legătură

Probleme cu parintzi ptr casa .... putin ajutor pls... swann_cta swann_cta Am o mare neintelegere cu mama mea si anume... ea are o casa in jud botosani si una in jud constanta,ambele care sunt pe numele ei ,ea fiind in varsta de 62 de ... (vezi toată discuția)
Anulare act de partaj voluntar suvagau_elena suvagau_elena Buna ziua! Am si eu o intrebatre la dvs. Tatal meu a decedat in anul 2000, mostenitori fiind mama si 2 copii ( eu si sora mea). Eu am facut renuntare la ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare- cumparare teren fara ca mostenirea sa fie dezbatuta? stategh stategh doresc sa cumpar de la o doamna o suprafata de pamant . dar nu are taxa de succesiune dezbatuta si nici nu doreste,a spus ca nu castiga nimic la afacerea ... (vezi toată discuția)