Buna ziua. O cunostiinta a fost combinata prin metoda loverboy sub pretextul de psihoterapie gratuita. O fata cu probleme mentale (de natura psihotica) a fost ademenita de un proxenet din alt oras sa se duca la el 7 zile, sub pretextul de psihoterapie gratuita. Nu era psihoterapeut, nu avea asemenea calificari. Acolo, acesta a intretinut relatii sexuale cu ea din prima zi si a reusit rapid sa o convinga sa practice videochat pe procent pentru el. Eu, alti prieteni si familia victimei am intervenit si am reusit sa o convingem sa vina acasa dupa 1 luna de stat acolo. Aceasta nu a apucat sa practice nici videochat nici prostitutie si nu a apucat sa fie batuta, a prins doar luna de miere. Faptul ca a fost un loverboy de manual este usor de probat prin conversatiile purtata de victima cu proxenetul si un complice de-al lui timp de 3 luni inainte de a se duce acolo. Acestia au mintit-o in tot acest timp ca e vorba de psihoterapie gratuita, nu i-au spus despre videochat. Au facut tot ce au putut sa o ia acolo, stiind ca o vor combina foarte usor odata ajunsa.
Am urmatoarele doua intrebari:
1) Are rost sa informam politia? Chiar daca loverboyul este clar ca lumina zilei, nu a apucat sa fie batuta sau sa practice meseria. Este posibil ca acesta sa faca parte din vre-o retea, insa nu stiu acest lucru cu certitudine. "Metoda videochat" este una din metodele prin care fetele sunt scoase la produs, insa acesta nu a apucat sa incerce asa ceva pentru ca s-a intervenit la timp si a fost nevoit sa o dea la intors. Poate fi totusi tras la raspundere pentru inselaciune sau tentativa de proxenetism pentru acest loverboy esuat?
2) Fata s-a mai trezit dar inca este pe Sindromul Stockholm ca majoritatea fetelor in situatia ei. Este de 2 luni acasa si inca nu si-a revenit din Stockholm. Ce am putea face pentru a o trezii mai rapid? Politia sau vre-o fundatie ne-ar putea ajuta in vre-un fel, discutand cu fata?
Cei drept nu s-a pretins a fi psihoterapeut oficial. Era un dealer de droguri, prietenul unui prieten de-al fetei. Era student in anul 1 la psihologie, s-a inscris la acea facultate pentru ca avea un dosar in curs pe droguri si trebuia sa arate judecatorului ca are ocupatie. Fata cunoastea aceste lucruri, insa nu cunostea ca acesta nu urmarea doar sa ofere niste psihoterapie gratuita.
Elementul agravant consta in faptul ca acesta, impreuna cu complicele lui, au "lucrat-o" pe fata timp de 3 luni de zile. I-au bagat in cap ideea ca toate problemele ei se trag de la "mediul" in care traieste si ca singura solutie este sa se duca 7 zile la psihoterapie acolo, altfel se alege praful de ea. Au folosit cel mai grav fear mongering posibil, acest lucru putand fi probat prin convorbirile dintre ei. Au incercat sa o taie de prieteni si familie, ca parte din "terapie", element tipic de loverboy.
Starea ei psihica s-a agravat semnificativ pe tot parcursul celor 3 luni in care au lucrat-o, masurabil prin numarul de zile state prin spitale in aceasta perioada.
In ciuda opiniei populare, schizofrenicii sunt mult mai probabili sa cada victima violentei decat sa o provoace, tocmai pentru ca sunt mai usor de manipulat. Cu ani in urma, acea fata a lucrat pentru putin timp ca videochatista castigand destul de mult, deasta s-a lacomit. Nu ar mai fi facut atatia bani in nici un caz acum.
Insa, intradevar, a fost un loverboy stupid, neprofesionist, facut din foame, pe o tinta proasta, de un proxenet ratat, fara femei momentan. A fost facut de un guster de cartier, un gainar, nu de vre-un mare proxenet de success cu sute de femei. Nici nu a avut bani sa bage in fata cum se face pe un loverboy profesionist. Nu a avut nici rabdare sa faca luna de miere, a trecut-o in primele 3 zile de la "psihoterapie gratuita" la videochat pe procent. Manipularea a fost evidenta, grosolana, prost facuta, dar totusi a mers, fata fiind intr-o stare mentala mai asa. Era si in episod psihotic cand a luat-o, i s-a recomandat sa se interneze cu o zi inainte. A functionat si pentru ca a participat sageata lui in vanzarea de droguri care era prieten cu fata si a profitat de increderea ei in el. Toti oamenii care au citit conversatiile au zis in 5 minute ca e un loverboy prost facut. Orice judecator ar vomita la citirea acelor conversatii.
Individul a incercat doua loverboyuri in ultimele cateva luni, amandoua i-au picat si a facut 0$. De 3 ani nu mai lucra ca proxenet ci ca dealer de droguri. Si-a luat 3 ani si 6 luni cu executare pe droguri acum 2 saptamani. Totusi, a cauzat o gramada de probleme cu loverboyul asta si ar fi frumos sa isi mai adauge la pedeapsa ca sa se faca dreptate.
De mentionat mai este si faptul ca i-a oferit MDMA fetei pentru a o manipula in perioada cand inca o lucra.
Momentan nu am depus plangere, am zis sa mai astept pana se mai trezeste fata din sindromul stockholm. Am inteles ca nu se prescrie. Este vre-o problema ca plangerea se depune la 6luni+ dupa fapta, in conditiile in care nu se prescrie?
Conversatiile dintre victima si proxenet sunt beton, a lucrat extrem de amatoricesc si scarbos, vomita orice judecator/procuror care le citeste. Mai este si elementul agravant de dat paranoia unei schizofrenice, a folosit "fear mongering" ingrozitor pentru a o determina sa vina la el urgent sa faca psihoterapie, la modul ca se alege praful de ea daca nu vine in ziua aia. A lucrat-o 3 luni de zile fara mare succes apoi, cand a prins-o in episod psihotic, a luat-o practic pe sus, a pus presiune uriasa timp de cateva zile sa se duca de urgenta la el sa faca "psihoterapie" cateva zile, stiind ca odata ajunsa o va combina imediat, ceea ce s-a si intamplat. Mai este si problema cu oferirea de droguri in scopul manipularii. Exista si martori gramada. Inducerea in eroare a existat in mod evident.
Oare este suficient? Din ce am inteles nu este o problema faptul ca loverboyul a fost oprit pentru ca tot se incadreaza pe recrutare. Mai este si problema ca s-a pretins a fi psihoterapeut fara sa fie, desi asta probabil se contopeste si nu conteaza prea mult. Se poate lua spor 1/3 pentru asta?
Nu aveam ce sa fac, la momentul respectiv eram speriat ca naiba ca o duce in afara tarii si trebuia sa opresc loverboyul. Nu mi-am pus problema ca daca e loverboyul oprit, poate scapa proxenetul de condamnare. Fapta de recrutare tot s-a facut.
Mai este si recitivist, intrat recent la puscarie pe trafic de droguri. Asta ar trebuii sa ajute.
Dar sa stiti ca politistii nu sunt incantati sa rezolve cazuri in care nu se pot gasi dovezi concrete si totul ramane la "cuvantul ei contra cuvantului lui". Asa ca si daca faceti plangere nu va asteptati sa se rezolve.