avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1125 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Buna ziua! Dacă sora mea dorește sa ii ceara daune ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Buna ziua! Dacă sora mea dorește sa ii ceara daune morale in ...

Buna ziua! Dacă sora mea dorește sa ii ceara daune morale in instanța fostului soț cum ar trebui sa procedeze? Daunele morale însemnând ca ea in perioada cât a fost cu el a avut anxietate, depresie etc… el o făcea sa nu mai aibă încredere de sine, sa se teama de ea, ca nu este buna la nimic, ca o sa ajungă un nimeni, a înșelat o cu alta femeie… se ducea ba la una ba la alta…. Ea l a iubit foarte mult, iar el a profitat de asta … se poate face ceva in acest caz?
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 17:44, 6 Iunie 2021
daca au divortat deja, nu mai are ce cere acum, trebuia sa ceara la divort si sa dovedeasca vina lui.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu cred ca e ok asa cum ati prezentat situatia spre a castiga macar teoretic. Pe langa ca e greu de probat, vorbim totusi de 2 adulti care se presupune ca sunt stapani pe propria viata si pe propriile sentimente, exista terapii, iesim din relatii disfunctionale la un moment dat, nu e vina numai a unuia dintre ei....trebuie analizata si pusa corect problema.

Cat priveste temeiul legal...

Art 390 C civ
(1) În cazul în care divorțul se pronunță din culpa exclusivă a soțului pârât, soțul reclamant poate beneficia de o prestație care să compenseze, atât cât este posibil, un dezechilibru semnificativ pe care divorțul l-ar determina în condițiile de viață ale celui care o solicită.

(2) Prestația compensatorie se poate acorda numai în cazul în care căsătoria a durat cel puțin 20 de ani.

(3) Soțul care solicită prestația compensatorie nu poate cere de la fostul său soț și pensie de întreținere, în condițiile art. 389.


Stabilirea prestației compensatorii

Art. 391.
(1) Prestația compensatorie nu se poate solicita decât odată cu desfacerea căsătoriei.


(2) La stabilirea prestației compensatorii se ține seama atât de resursele soțului care o solicită, cât și de mijloacele celuilalt soț din momentul divorțului, de efectele pe care le are sau le va avea lichidarea regimului matrimonial, precum și de orice alte împrejurări previzibile de natură să le modifice, cum ar fi vârsta și starea de sănătate a soților, contribuția la creșterea copiilor minori pe care a avut-o și urmează să o aibă fiecare soț, pregătirea profesională, posibilitatea de a desfășura o activitate producătoare de venituri și altele asemenea.
putea cere despagubiri ca nu conta dura casatoriei, dar tot odata cu divortul

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cand putem cere prestatie compensatorie ? verde54 verde54 Am divortat la notar de comun acord ,insa partajul nu l-am facut inca , deoarece fosta sotie incearca prin toate modurile posibile , inclusiv prin al ... (vezi toată discuția)
Se pot cere daune morale și materiale la un divorț? Mikkym Mikkym Buna seara! Am si eu o intrebare? Se pot cere daune morale și materiale la un divorț și, dacă da, în ce condiții? Va mulțumesc! (vezi toată discuția)
Prestatii compensatorii fara divort? mihaelamihaela1234 mihaelamihaela1234 Tatal meu are 78 de ani, mama 74, ambii pensionari.Din cauza unor probleme de sanatate destul de grave ale lui si influentelor negative din partea rudelor ei, ... (vezi toată discuția)