Bună ziua. Numele meu este Costel și aș avea nevoie de cateva lămuriri. Lucrez la o societate agricolă în funcția de mecanic (am calificare și diplomă în acest sens) dar de o perioada de timp șeful unității ma transferat la un alt loc de munca in functia de lăcătuș mecanic, funcție pentru care eu nu am nici-o calificare. Toate bune până acum și de peste un an lucrez pe această funcție, acum însă șeful vrea să i-mi reducă salariul prezentandu-mi în acest sens un act adițional la contractul individual de munca, contract cu care nu am fost de acord și pe care nu l-am semnat.
Acum șeful i-mi cere demisia.
Reducerea salariului zice ca e conform art.41 alin3 lit e.
Ce pot face în această situație?
Decizia de a demisiona reprezintă actul unilateral de voinţă al salariatului şi nu poate fi „impusă” de angajator. Cu alte cuvinte, angajatorul nu are niciun temei legal în a influenţa decizia salariatului privind încetarea contractului de muncă prin demisie. Dacă angajatorul doreşte încetarea raporturilor de muncă cu salariatului, acesta are la dispoziţie varianta concedierii, cu respectarea însă a dispozitiilor prevazute in Codul muncii.