avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 723 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Tergiversarea dosarelor penale
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Tergiversarea dosarelor penale

Buna seara, am nevoie de un sfat.
Sunt un tata singur, am o fetita de 5 ani cu domiciliul la mine de mai bine de un an, dupa prima instanta. Mama copilului a fost obligata si la plata unei pensii de intretinere, dar nu si-a onorat obligatia legala decat in cateva luni (neconsecutive) si cu sume derizorii. Nu are nici domiciliu stabil si nici venituri stabile declarate.

Mama a facut apel, care se va judeca in toamna. Problema este ca ea ma terorizeaza zilnic, cu telefoane, mesaje si vizite neanuntate. Uneori doar sta la usa sa asculte ce se intampla in casa. A avut ordin de protectie provizoriu, l-a incalcat dupa nici macar doua zile, iar dosarul sta de doi ani in cercetare desi exista probe video de pe camerele de supraveghere ale cladirii si a fost surprinsa in flagrant de politie incalcand distanta minima impusa.

In ultimii doi ani, am facut 6 plangeri penale pentru violenta domestica, hartuire, santaj, amenintare si violare de domiciliu, toate cu probe, insa toate dosarele sunt ramase tot la stadiul de cercetare. Parchetul si Politia se misca lent, cu viteza melcului. Tergiverseaza totul, ca si cum nu au chef de munca.

Citesc peste tot de celeritate, dar nu vad asa ceva in practica. Ce solutie legala exista ca sa fie impulsionati sa isi faca treaba si sa aplice legea? Nu vreu sa mor cu dreptatea in mana. Faptul ca nu s-a luat nicio masura pana acum ii da curaj sa continue sa ma terorizeze zilnic..
Ultima modificare: Sâmbătă, 26 Iunie 2021
andirom, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:49, 27 Iunie 2021
Dacă activitatea de urmărire penală sau de judecată nu se îndeplinește într-o durată rezonabilă, se poate face contestație, solicitându-se accelerarea procedurii.

Contestația poate fi formulată după cum urmează:
a) după cel puțin un an de la începerea urmăririi penale, pentru cauzele aflate în cursul urmăririi penale;
....
Unde se depune contestatia? La Parchetul care instrumenteaza dosarul sau la cel superior ierarhic?

Cornel Vasile a scris:

Dacă activitatea de urmărire penală sau de judecată nu se îndeplinește într-o durată rezonabilă, se poate face contestație, solicitându-se accelerarea procedurii.

Contestația poate fi formulată după cum urmează:
a) după cel puțin un an de la începerea urmăririi penale, pentru cauzele aflate în cursul urmăririi penale;
....

Ultima modificare: Duminică, 27 Iunie 2021
andirom, utilizator
Competenţa de soluţionare a contestaţiei aparţine in cauzele penale aflate în cursul urmăririi penale, judecătorului de drepturi şi libertăţi de la instanţa căreia i-ar reveni competenţa să judece cauza în primă instanţă.

Contestația se formulează în scris și va cuprinde:
a) numele, prenumele, domiciliul sau reședința persoanei fizice, respectiv denumirea și sediul persoanei juridice, precum și calitatea în cauză a persoanei fizice sau juridice care întocmește cererea;
b) numele și calitatea celui care reprezintă partea în proces, iar în cazul reprezentării prin avocat, numele acestuia și sediul profesional;
c) adresa de corespondență;
d) denumirea parchetului sau a instanței și numărul dosarului;
e) motivele de fapt și de drept pe care se întemeiază contestația;
f) data și semnătura.
Ultima modificare: Duminică, 27 Iunie 2021
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am depus două plângeri penale în 2017 și nu știu în ce stadiu sunt cercetările. ce pot face? mancipri mancipri Buna ziua, in luna mai 2017 prin e-mail am depus la parchetul de pe langa judecatorie o plangere penala inpotriva unui medic care m-a dat afara din spital, ... (vezi toată discuția)
Unde se poate depune o plangere civila Fili Fagaras Fili Fagaras La ce foruri din Bucuresti se poate depune o plangere civila daca nu sunt din Bucuresti..am facut plangere impotriva unui medic chirurg din Buzau la Parchet ... (vezi toată discuția)
Termen stadiu de cercetare penala Narcisa_ Narcisa_ 1) De la data depunerii unei plangeri penale, organul de cercetare penala are un termen anumit pentru solutionare a cercetarii penale? In cat timp trebuie sa ... (vezi toată discuția)