Buna ziua. Am rugamintea de a ma lamuri in urmatoarea situatie.
Sotul pensionar a decedat in luna iunie. Cum se stabileste pensia de urmas? Intelwg ca o varianta este de a renunta la pensia mea si a primi 50% din pensia sotului.
Dar de la 1 septembrie 2021, inteleg ca intra in vigoare legea nr 127/2019 unde la art 113 se precizeaza ca sotul supraviețuitor poate beneficia, pe lângă propria pensie, de un ajutor lunar de 25% din pensia soțului decedat.
In fapt, pensia mea este de 1261 lei iar pensia sotului era de 3347 lei. Ar rezulta ca am dreptul la o pensie de 2097 lei.
Insa, tot aceasta lege, precizeaza ca noua pensie NU trebuie sa depaseasca 80% din salariul minim brut pe țară (care este in prezent de 2300 lei), adica (dupa calculul meu) 1840 lei.
Ce este de facut? Daca depaseste suma de 1840 se impoziteaza sau pur si simplu nu pot beneficia de aceasta lege?
Multumesc mult si astept sfatul dvs.
Legea nr 127/2019 va intra in vigoare la 01.09.2023
Cuantumul pensiei se stabileşte, în funcţie de numărul urmaşilor îndreptăţiţi, astfel:
a) pentru un singur urmaş - 50%;
....
Soțul supraviețuitor care are dreptul la o pensie proprie și îndeplinește condițiile prevăzute de lege pentru obținerea pensiei de urmaș după soțul decedat poate opta pentru cea mai avantajoasă pensie.
Ajutor social
mariangela55
Buna ziua! Sotul a decedat in luna aprilie 2019 avand pensia la limita de varsta de 1500 lei. Eu sotia am pensia de 1200 lei la limita de varsta.
Va rog sa-mi ... (vezi toată discuția)