avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1931 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Speță succesiune BN adecedat in anul 2000 și era ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Speță succesiune BN adecedat in anul 2000 și era căsătorită ...

Speță succesiune

BN adecedat in anul 2000 și era căsătorită cu BD care a decedat în 2014
BD a lăsat un legat cu titlu universal pentru o nepoată.
După decesul lui BD ,nepoată a dezbătut succesiune testamentara și a devenit legatar universal. Au fost identificate bunuri dobândite de BD dinafară căsătoriei cu BN.

Problema este că în timpul căsătoriei celor 2 BN a dobândit drepturi asupra bunurilor parintilor săi,care in mod firesc ar intra in patrimoniul celor 2 soți.

BD nu a dezbătut succesiune de pe urma soției
BD si BN nu au copii împreună.

Autoarea lui BD dorește să solicite deschiderea succesiunii de pe urma soției autorului sau, aceasta a dat o declarație autentică de acceptare moștenire în numele autorului sau.

BN are copii dinafară căsătoriei cu BD,unul dintre aceștia a renunțat expres la moștenirea de pe urma lui BN, a mai rămas un copil.

Întrebarea este: poate solicita nepoată,autoarea soțului supraviețuitor in calitate de legatar universal deschiderea moștenirii pe partea soției defunctului sau autor ?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Dor77 , utilizator 10:50, 4 Iulie 2021
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da.
Moștenirea lui BN se dezbate intre descendentul lui BN (acceptant) si moștenitorul lui BD /legatarul universal.


În ce fel a dobandit BN „drepturi asupra bunuilor părinților săi”?
Dacă le-a dobandit prin vanzare (act între vii) ar fi adevărat ce ați zis.
Dacă le-a dobandit prin moștenire, atunci nu intră în patrimoniul celor 2 soți, ci doar în patrimoniul lui BN, iar soțul supraviețuitor BD moștenește 1/4 din aceste bunuri, iar restul de 3/4 descendentul lui BN.

Asta în teorie. În practică... ne lăsăm surprinși. (ar trebui făcută dovada acceptarii de catre BD a moștenirii lui BN).
Ultima modificare: Duminică, 4 Iulie 2021
romascanu, moderator
BN a dobândit drepturi asupra bunurilor parintilor săi, Prin donație.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme de succesiune violeta si marin se casatoresc in anul ... Dor77 Dor77 Probleme de succesiune Violeta si Marin se casatoresc in anul 1986 Marin cumpara un imobil in anul 1985 Violeta are 2 fice din casatoria ... (vezi toată discuția)
Legatul universal Antik Antik '' Legatul Universal'' confera dreptul [i]legatarului universal[/i] de a exercita orice actiune patrimoniala care ar fi putut fi exercitata de testator daca ... (vezi toată discuția)
Succesiune Antik Antik As dori cateva opinii cu privire la urmatoarele: Sunt legatar universal. Autorul meu a decedat in 2015 Sotia autorului in 2000 Bunurile mostenite de la ... (vezi toată discuția)