Pentru succesiune știu că trebuiesc toate bunurile defunctului la data decesului. Notarul a scris la BCR și a primit un extras la data când a trimis adresa. Îmi spune că banca nu ii dă extrasul de la data decesului. M-am chemat să îmi elibereze certificatul de moștenitor. Vreau să întreb dacă semnez și iau certificatul de moștenitor am dreptul să merg in instanță? La data decesului au fost bani in cont și care acum nu mai sunt! Ce mă sfătuiți? Cum sa procedez? Să merg direct la avocat sau sa iau certificat așa cum mi-l da notarul care este prieten cu cel care a luat banii, și după aceea să merg la avocat? Mulțumesc!
raluk0207
Utilizator 4din 4 utilizatori consideră acest răspuns util
Puteți dezbate succesiunea pentru celelalte bunuri, pana clarificati situația cu banii.
Cu certificatul de moștenitor, solicitați de la banca toate lămuririle necesare.
Dar într-adevăr, ca răspuns la adresa notarului, băncile eliberează un răspuns cu suma existenta atunci.
Notarul nu primește un istoric al tuturor tranzacțiilor, pentru ca sub aspectul procedurii succesorale, nu interesează. Nici cine a scos banii, nici cât, nici când.
La dezbaterea succesiunii importanta este suma din cont la acel moment.
Nici băncile nu au o evidenta și nu au posibilitatea sa verifice dacă titularul unui cont a decedat.
Totul tine de buna credință a persoanei împuternicite pe contul respectiv.
Daca vorbiti de buna credinta a unei persoane, cand la mijloc sunt bani (presupun ca multi) inseamna ca, din pacate, nu intelegeti pe deplin lumea in care traim. De ce nu da banca disponibilul la data decesului? Are de ascuns ceva? Este o simpla informatie. Si tot o simpla informatie este ca Notarul sa stie cine a scos bani din contul unui decedat. Notarul stie sau poate afla, dar cred ca are motive sa nu va spuna. Banul = ochiul Dracului.
"La dezbaterea succesiunii importanta este suma din cont la acel moment". Suntem de acord cu totii ca succesiunea se dezbate dupa deces. Este in regula daca se fac tranzactii in acel cont dupa decesul persoanei. Nu trebuie blocat cumva, in eventualitatea ca cineva (poate un fost prieten de pahar, amanta etc.) are acces necuvenit la acei bani?
Intreb si eu, ca un naiv care mai crede in logica.
Notarul nu are cum sa știe și nici de ce sa se intereseze.
Treaba notarului se rezuma la procedura succesorala, unde din acest punct de vedere, nu întra în atribuțiile lui sa poarte corespondenta cu băncile și sa facă anchete cum și cine a scos banii defunctului X. Nu exista niciun temei legal pentru aceasta obligație a notarului și nici a băncilor de a-i oferi astfel de informații privind istoricul tranzacțiilor.
Certurile și alte balacareli de familie nu sunt treaba notarului.
Daca moștenitorii au deschis procedura succesorala la data de 1, nu interesează decât ce bunuri a avut defunctul la data de 1. Ce s-a întâmplat între deces și data deschiderii procedurii succesorale?...sa se intereseze moștenitorii.
Ce a fost, când a fost, de ce nu mai e, ii privește pe moștenitori. Nu se înțeleg? Atunci, merg frumos la instanta.
După logica dvs ar trebui sa facem și un istoric al imobilelor. Ce bunuri a avut X, ce a vândut, cui, de ce etc. Sa luam tot ce a făcut tăticu, de la Adam și Eva.
La fel, după logica dvs, ce interes direct are notarul sa afle și sa ascundă ca Gigel, împuternicitul pe contul defunctului X, a scos banii din cont după deces?
Nu am înțeles nici chestia cu stiutul și cunoscutul persoanei respective. Dacă o știe, ce?
Este un notar la câteva sute de persoane, ceea ce face normal sa cunoască lume. Mai ales în localitățile mici, unde poate e un singur notar sau maximum 2. Notarul nu are voie sa aibă amici, cunoștințe, clienti sau...? Ar trebui sa fie vreun pustnic, sa stea huhurez?
Sunt niște otrăvuri picurate din puțul gândirii.
Aveti dreptate, poate nu inteleg.
Numai ca sunt pesimist si am o mare doza (sanatoasa, zic eu) de neincredere, in mine, si cu atat mai mult fata de semeni.
Despre "otravuri" > majoritatea aditivilor din alimente sunt otravuri. Cine credeti ca le picura, de ce le picura si din ce sursa (puț)?