avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 609 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bună ziua! Fostul meu soț , de care eram divorțată ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bună ziua! Fostul meu soț , de care eram divorțată de aproape ...

Bună ziua!
Fostul meu soț , de care eram divorțată de aproape 2 ani, a decedat de curând. Avem un fiu de 21 de ani, student, care a fost contactat de primăria municipiului în care locuim sa solicite anexa 23 și apoi sa obțină anexa 24.
A întrebat pt ce este necesara aceasta anexa și I s a spus ca asa e procedura și ca aceasta trebuie înscrisă la Camera Notarilor Publici. Am înțeles ca aceasta este pt succesiune.
Problema este ca soțul nu deține nici o proprietate, cel puțin una de care sa știm noi, ci doar f mute datorii la bănci. Precizez ca eu și fiul nelocuid cu el nu am avut cunoștință de acestea pana la momentul decesului când am găsit în casa în care locuia acesta înștiințări de plata a creditelor. De asemenea fiul nu a primit nici un ban de la tatăl lui. Puteți sa mi spuneți dacă este posibil ca fiul sa fie nevoit sa plătească aceste datorii sau ce se va întâmpla în continuare?
Va mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: vio_cris22 , utilizator 20:17, 9 Iulie 2021
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua. Nu poate fi obligat fiul sa plateasca datoriile tatalui. In primul rand, mostenirea nu ii revine, asa de drept sa spunem, ci numai daca o accepta, daca nu doreste sa o accepte, poate sa dea o declaratie la notar de neacceptare a mostenirii, sau poate sa nu faca nimic timp de un an de la deces.
2. Chiar daca accepta mostenirea, datoriile mostenirii (ale tatalui decedat) se platesc numai in limita activului mostenirii (a bunurilor mostenite), iar in cauza inteleg ca nu este vorba de niciun bun, deci nu poate fi obligat sa plateasca nimic.
Mulțumesc mult!
Între timp fiul meu a făcut aceasta declarație la notar.
Va rog sa mi spuneți dacă făcând o înseamnă că nu va beneficia de pensia de urmas și de cazarea gratuita la căminul facultății, sau ce se poate întâmpla de acum înainte.
De asemenea va rog sa mi spuneți daca el a refuzat moștenirea se pot îndrepta creditorii către mama sau sora decedatului. Din păcate este o femeie în vârstă, pensionara, care nu și poate permite sa plătească iarăși sora abia își poate permite cheltuielile lunare.
Va mulțumesc din suflet!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

RenunȚare moȘtenire soția s-a ”trezit” cu o moștenire ... km km RENUNȚARE MOȘTENIRE Soția s-a ”trezit” cu o moștenire (casă bătrânească și terenuri, multe fără valoare prin niște ”bolovănișuri”) de pe ... (vezi toată discuția)
Executare silita - acceptarea mostenirii de catre creditori crystyn71 crystyn71 Buna seara! Scuze de deranj , dar am si eu o mica nelamurire. Am un credit ajuns in stare de executare silita nu am bunuri pe numele meu ,dar in decembrie 2012 ... (vezi toată discuția)
Deces/credit de nevoi personale rodi1010 rodi1010 Buna ziua. In urma cu 2 luni a decedat mama, la data decesului avand un credit de nevoi personale fara giranti sau codebitori, fara ipoteca si cu asigurare ... (vezi toată discuția)