Bună ziua!
Fostul meu soț , de care eram divorțată de aproape 2 ani, a decedat de curând. Avem un fiu de 21 de ani, student, care a fost contactat de primăria municipiului în care locuim sa solicite anexa 23 și apoi sa obțină anexa 24.
A întrebat pt ce este necesara aceasta anexa și I s a spus ca asa e procedura și ca aceasta trebuie înscrisă la Camera Notarilor Publici. Am înțeles ca aceasta este pt succesiune.
Problema este ca soțul nu deține nici o proprietate, cel puțin una de care sa știm noi, ci doar f mute datorii la bănci. Precizez ca eu și fiul nelocuid cu el nu am avut cunoștință de acestea pana la momentul decesului când am găsit în casa în care locuia acesta înștiințări de plata a creditelor. De asemenea fiul nu a primit nici un ban de la tatăl lui. Puteți sa mi spuneți dacă este posibil ca fiul sa fie nevoit sa plătească aceste datorii sau ce se va întâmpla în continuare?
Va mulțumesc!
Buna ziua. Nu poate fi obligat fiul sa plateasca datoriile tatalui. In primul rand, mostenirea nu ii revine, asa de drept sa spunem, ci numai daca o accepta, daca nu doreste sa o accepte, poate sa dea o declaratie la notar de neacceptare a mostenirii, sau poate sa nu faca nimic timp de un an de la deces.
2. Chiar daca accepta mostenirea, datoriile mostenirii (ale tatalui decedat) se platesc numai in limita activului mostenirii (a bunurilor mostenite), iar in cauza inteleg ca nu este vorba de niciun bun, deci nu poate fi obligat sa plateasca nimic.
Mulțumesc mult!
Între timp fiul meu a făcut aceasta declarație la notar.
Va rog sa mi spuneți dacă făcând o înseamnă că nu va beneficia de pensia de urmas și de cazarea gratuita la căminul facultății, sau ce se poate întâmpla de acum înainte.
De asemenea va rog sa mi spuneți daca el a refuzat moștenirea se pot îndrepta creditorii către mama sau sora decedatului. Din păcate este o femeie în vârstă, pensionara, care nu și poate permite sa plătească iarăși sora abia își poate permite cheltuielile lunare.
Va mulțumesc din suflet!